Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 73992 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Evensveldstraat 18 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend langgestrekt hoevetje. Laag ijzeren toegangshek van buisprofielen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met zonneradmotief. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw.


ID: 73922 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maria

Everbeekplaats (Brakel)
Driebeukige hallenkerk met uitgebouwde vierkante westtoren. Plattelandskerk gekenmerkt door zijn eenvoudig maar goed geproportioneerd uitwendig voorkomen en homogeen classicistisch interieur; als kerkgebouwtype vooral sedert de late 18de eeuw sterk verspreid doch te Everbeek-Beneden vrij vroeg in 18de eeuw gerealiseerd.


ID: 73925 | Bouwkundig element

Herenhuis

Everbeekplaats 14 (Brakel)
Alleenstaand herenhuis met voortuintje en diepe ommuurde achtertuin, in 1856 als schenking aanvaard om sindsdien als pastorie te dienen. Dubbelhuis van zes traveeën en wellicht aanvankelijk één bouwlaag minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, vermoedelijk echter nog uit de tweede helft van de 18de eeuw en waarschijnlijk in het derde kwart van de 19de eeuw vergroot met bovenverdieping. Eenvoudig rechthoekig tuinpaviljoen met bakstenen zijwanden en leien zadeldak.


ID: 73926 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Everbeekplaats 15 (Brakel)
Voormalige café, gelegen ten noorden tegenover de Sint-Mariekerk. Boerenburgerhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, aangepast in begin 20ste eeuw.


ID: 73923 | Bouwkundig element

Zusterklooster met godshuis van Everbeek-Beneden

Everbeekplaats 4 (Brakel)
Ten oosten achter de kerk gelegen rest van voormalig zusterklooster met godshuis van Everbeek-Beneden. Stichting in 1844 van het godshuis bediend door hospitaalzusters franciscanessen met bijhorend weeshuis, pensionaat en lagere meisjesschool. Heden rest nog een deel van het bakstenen gebouwencomplex, door zijn grootschalig volume refererend aan zijn aanvankelijke functie.


ID: 73924 | Bouwkundig element

Herenhuis

Everbeekplaats 5 (Brakel)
Deels onderkelderd herenhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Tegen linker zijgevel aanpalend koetshuis onder lessenaarsdak; rondboogpoort met bakstenen booglijst op imposten.


ID: 73927 | Bouwkundig element

Wegkruis

Fayte (Brakel)
Traditioneel wegkruis op omhaagd perk aan straatbocht, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw. Geschilderd stenen Christusbeeld aan houten kruis onder roodgeschilderd metalen afdak met ruitvormige achterwand.


ID: 130196 | Landschappelijk element

Geknotte eik als grensboom

Fayte (Brakel)
Als dikste, en vermoedelijk ook oudste knoteik in Oost-Vlaanderen vormt deze boom het belangrijkste beeldbepalende object in het graslandcomplex waarvan hij deel uitmaakt, mede door zijn mooie, representatieve groeivorm.


ID: 133372 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Fayte 96 (Brakel)
De grote opgaande zomereik staat in een perceelshoek van een erf.


ID: 74093 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

G.Gezellestraat 9 (Brakel)
Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw; vermoedelijk later links uitgebreid na gevelknik met één travee.