Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39 resultaten


ID: 76550 | Bouwkundig element

Ringoven Steenbakkerij Hove

Lindendreef (Ninove)
Aan het einde van deze straat: recente ringoven J. Hove, 1955, van tweemaal zeven kleine poorten, onder zadeldak; lessenaarsdak aan weerszijden tegen het ovenlichaam.


ID: 301158 | Landschappelijk element

Het Steengelaag

Blauwe Wegel, Ijzerhandstraat, Nieuwstraat (Stekene)
Het Steengelaag bestaat uit drie waterpartijen die ontstonden door kleiwinning, vochtig broekbos en hooiland. De voormalige steenbakkerij, genaamd Tuilerie Sainte-Marie, werd omstreeks 1880 opgericht. De kleiontginning werd in dit gebied in 1977 beëindigd.


ID: 36111 | Bouwkundig element

Veldsteenbakkerij Hermie

Bossemstraat (Gavere)
Ten noorden van de straat, nog in werking zijnde veldsteenbakkerij. Nog bewaarde droogloodsen onder golfplaten zadeldaken en een veldoven.


ID: 14921 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Scheerders van Kerchove's Verenigde Fabrieken N.V.

Aerschotstraat 114 (Sint-Niklaas)
Uitgestrekt complex als binnenblok tussen Aerschot-, Dal-, Hazewind- en Lange Halsbeekstraat en de spoorweg Antwerpen-Gent. Van de oorspronkelijke stoomsteenbakkerij rest enkel de schoorsteenvoet van de oostwest-gerichte, vernieuwde Hoffmannoven. Fabriek voor asbestcement, in 1921-23 gebouwd naar ontwerp van architect August D'Hooge, in Amsterdams geïnspireerde art-decogetinte baksteenarchitectuur.


ID: 217114 | Bouwkundig element

Baksteenoven

Kauwstraat 103 (Herzele)
Baksteenoven uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ringoven van het type Hoffmann, in bedrijf tot 1982. Zeldzame getuige van de baksteennijverheid in de zuidoostelijke Vlaamse leemstreek.


ID: 74361 | Bouwkundig element

Neogotische directeurswoning

Colijnstraat 1 (Kruisem)
Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.


ID: 9486 | Bouwkundig element

Veldsteenbakkerij Raes

Nederhasseltstraat (Ninove)
Veldsteenbakkerij Raes, in open lucht, met uitgravingen ter plaatse. In de omgeving, evenals in de rest der gemeente, nog tal van sporen van vroegere steenbakkerijen.


ID: 15435 | Bouwkundig element

Herenhuis

Bormte 108 (Stekene)
Alleenstaand herenhuis omringd door ruime tuin en gebouwd circa 1870 door de eigenaar van de ertegenover liggende voormalige steenbakkerij. Neogotisch gebouw op vierkante plattegrond met aan verschillende zijden trapgevels. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken voorzien van al dan niet getrapte dakkapellen.


ID: 36239 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Dorpsplein 21 (Melle)
Ten noordoosten achter de parochiekerk nabij de Schelde-oever ingeplante landelijke bedrijfsgebouwen, naar verluidt voorheen horende bij een steenbakkerij. Oud woonhuis gesloopt en vervangen door een eenvoudige woning uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hoge rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak. Haaks aangebouwde bakstenen vleugel van een vroeger wagenhuis met stallen; bakstenen gebouw van vijf traveeën onder een laag zadeldak.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.