Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

169 resultaten


ID: 70847 | Bouwkundig element

Stadswoning

Kloosterstraat 12 (Bree)
Breedhuis uit eind 19de-begin 20ste eeuw, in eclectische stijl. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Banden met tegelmozaïeken; gecementeerde kordons.


ID: 70846 | Bouwkundig element

Gasthuis van het Heilig Kruis

Kloosterstraat 13 (Bree)
Thans Ontmoetingscentrum van de Stad. Gebouwd in 1890 door de Dochters van het Heilig Kruis. Het bestaat uit twee delen: het breedhuis aan de Kloosterstraat, en een alleenstaand gebouw met kapel achter dit gedeelte, aan de huidige Vaesstraat.


ID: 70848 | Bouwkundig element

Stadshoeve

Kloosterstraat 14 (Bree)
Het huidige breedhuis dateert uit eind 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Korfboogvormige inrijpoort in de rechtertravee.


ID: 70845 | Bouwkundig element

Burgerhuis in second empire

Kloosterstraat 8 (Bree)
Breedhuis uit eind 19de eeuw, in second-empire-stijl. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 71032 | Bouwkundig element

Hoeve Cluysemanshof

Kluisstraat 5 (Bree)
Oorspronkelijk het Bosmanshof, vanaf circa 1622 genoemd naar de familie Cluysemans. De hoeve is één der oudste vestigingen rond Bree; zij ontstond bij de vijver waarin zich de bron van de Boneputterbeek bevindt. Deze beek voedde de grachten van de stadsvesten van Bree.


ID: 86036 | Bouwkundig element

Bakhuis van hoeve Kluitshof

Kluitshofweg 4 (Bree)
Zogenaamde hoeve Kluitshof, later Groot Kluitshof genaamd wanneer een thans verdwenen hoeve, wat meer noordelijk in de straat, de naam Klein Kluitshof kreeg. De hoeve heeft een zeer oude inplanting en werd voor het eerst vermeld in 1518.


ID: 71041 | Bouwkundig element

Hoeve Veltmanshof

Maaseikerbaan 1 (Bree)
Het huidige gebouw is de resterende oostelijke vleugel van een tweeledige hoeve; het woonhuis, aan de overzijde van het erf is vervangen door een recente woning. De hoeve staat reeds als tweeledig aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77.


ID: 71040 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Maaseikerbaan 69, 99 (Bree)
Zogenaamd kapel van den Heiligendries, genoemd naar de plaats waar de kruisprocessies van Neeroeteren, Opitter en Tongerlo samenkwamen. De kapel kende een verering van Sint-Antonius, Sint-Rochus en Sint-Sebastiaan. Waarschijnlijk dateert de huidige kapel, behoudens enkele aanpassingen, uit de 18de eeuw.


ID: 70849 | Bouwkundig element

Hoekhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw

Malta 2, Stationswal 18-32 (Bree)
Hoekhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, begin 20ste eeuw gecementeerd. Breedhuis van acht traveeën aan Malta, vier aan de Stationswal, en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 70852 | Bouwkundig element

Villa Zonnewende

Malta 20 (Bree)
Villa in nieuwe-zakelijkheidstijl, uit de jaren 1930. Gecementeerd bakstenen gebouw van complexe vorm onder laag reikend schilddak.