Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

76291 resultaten


ID: 306454 | Landschappelijk element

Afgesneden Dendermeanders

Herdersem (Aalst)
Op de rechteroever van het Denderkanaal liggen langs de Disgenaatdreef in Herdersem nog relicten van de Dender. In 1769 werd de grillige rivier over een afstand van 30km gekanaliseerd tussen Aalst en Dendermonde. Het doel was om overstromingen tegen te gaan, de scheepvaart te bevorderen en de binnenlandse handel te verbeteren. Talrijke bochten werden afgesneden en bleven als open water zichtbaar in het landschap. De percelen binnen de afgesneden meanders bleven in gebruik als weiland. Veel van deze oude meanders werden gedempt en zijn intussen verdwenen. De bochten bij de Wiezebrug vormen zeldzame nog zichtbare relicten van de oorspronkelijke Dender. De oude sasbrug die oorspronkelijk bij het nu verdwenen sas stond, werd in 1976 vlakbij het water heropgebouwd. Deze 'Wiezebrug' dateert uit 1866 en verbindt Herdersem en Wieze met Gijzegem.


ID: 306455 | Landschappelijk element

Dorpswegel

Herdersem (Aalst), Wieze (Lebbeke)
Van op het dorpsplein in Wieze loopt een smalle wegel tussen de huizen door langs de achtertuinen. De onverharde voetweg leidt weg van het dorp richting het gehucht Kluis en volgt de valleirand zodat het wegtracé de grens vormt tussen grasland enerzijds en akkers anderzijds. De weg biedt ook een zicht op de knotwilgenrijen die de historische site met walgracht van het Muilaertshof markeren. Op de Poppkaart sluit de Dorpswegel ter hoogte van het Muilaertshof aan op de 'Kluys straet' die de toegangsweg tot de hoeve vormt.


ID: 492 | Bouwkundig element

Villa bij jeneverstokerij

Achtermaal 16 (Aalst)
Woonhuis van een voormalige jeneverstokerij, gelegen in een mooie tuin. Baksteenbouw in de typische stijl van circa 1900: volumespel en complexe bedaking met topgevels en torentje; verwerking van arduin en geglazuurde tegels aan de vensters.


ID: 4 | Bouwkundig element

Rij burgerhuizen

Albert Liénartstraat 8-30 (Aalst)
Homogene rij burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met drie tot vijf traveeën en drie tot vier bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 373 | Bouwkundig element

Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Alfons De Cockstraat (Aalst)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart bevond zich in de voormalige dorpskom, aan een bocht van de Alfons De Cockstraat. Van deze kerk rest nu slechts nog de sacristie van 1784 en van het kerkhof enkele arduinen grafstenen.


ID: 127179 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk Oud Begijnhof

Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)
Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.


ID: 301021 | Bouwkundig element

Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

Arbeidstraat, Boterstraat, Keizersplein, Korte Nieuwstraat, Nieuwstraat (Aalst)
Het Keizersplein is een rechthoekig plein gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat en wordt begrensd door een vlakke noordoostelijke gevelwand en een zuidwestelijke gevelwand met ten oosten en ten westen uitspringende panden.


ID: 5 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekhuis

Arbeidstraat 2 (Aalst)
Eclectisch hoekhuis, zogenaamde Paviljoen, huis in eclectische stijl, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 455 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Avouéstraat 5 (Aalst)
Langgestrekt hoevetje met voortuin, uit eind 19de eeuw, met één bouwlaag en zes traveeën met aanleunende stal van twee traveeën en schuur van twee traveeën onder zadeldak.


ID: 456 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Avouéstraat 9 (Aalst)
Huisje uit eind 19de eeuw, met één bouwlaag en drie traveeën onder een steil, half schilddak. Geschilderde beraapte voorgevel op gecementeerde plint, met witgeschilderde luiken.