Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

37 resultaten


ID: 134556 | Landschappelijk element

Groenaanleg in de tuinwijk Vlakveld

Vlakveldplein (Genk)
Openbaar plein als centrum van een tuinwijk uit 1949-1957, met interessante aanleg aanleunend bij het modernisme.


ID: 303108 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje van de Kamerijckhoeve

Kamerijckstraat 11 (Gingelom)
Herenboerenparkje uit het midden van de 20ste eeuw, aangelegd op de site van de moestuin van de historische Kamerijkhoeve.


ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


ID: 134564 | Landschappelijk element

Villatuin

Stationsstraat 47 (Ham)
Beboomde voortuin bij een villa met poorthek en haag, uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 308539 | Landschappelijk element

Tuin van het klooster van Betlehem

Sint-Jozefsdreef (Herent)
Voormalig kloosterdomein met deels bewaarde 19de-eeuwse omheiningsmuur, toegangshek en een collectie monumentale bomen.


ID: 308386 | Landschappelijk element

Domein Kelecom

Vilvoordsebaan 86 (Herent)
Het domein Kelecom werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw als een siertuin in landschappelijke stijl.


ID: 134639 | Landschappelijk element

Domein Meylandt

Graaf de Theuxlaan 61 (Heusden-Zolder)
Park in land­schap­pelijke stijl uit midden 19de eeuw, deel van een domein­ van circa 23 hectare met kasteel en aanhorigheden, vij­ver, moes­tuin, boomgaard, wei­lan­den, bos­sen­ en een water­mol­en; oudere site in het valleiland­schap van de Man­delbeek en sedert 1958 gemeentelijk domein.


ID: 134185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Mariadal

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 839 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Schalkhoven

Schalkhovenstraat 1-2 (Hoeselt)
Uit een 16de-eeuwse neerhof-opperhof situatie geëvolueerd domein met einde 18de- begin 19de eeuw in homogene classicistische stijl aangepaste gebouwen. Park in landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, in een tweede fase naar het noorden uitgebreid.


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.