Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

388 resultaten


ID: 130255 | Landschappelijk element

Haagbeuken kaphaag bij Bostmolen

Machelgemstraat 56 (Zwalm)
Het terrein van de gewezen boomgaard, die nu als parkeerplaats in gebruik is, is met een kaphaag van haagbeuk afgezet. De bodem is plaatselijk sterk verdicht ten gevolge van het parkeren en de achterstallig onderhouden haag is in lange tijd niet meer gekapt. Dergelijke beplantingen werden bij het erf voorzien als erfafsluitingshaag en als leverancier van brand-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130179 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van haagbeuk

Moldergem 93 (Zwalm)
Aan de straatzijde wordt het erf afgesloten met een scheerhaag in hoofdzaak bestaande uit haagbeuk en aangevuld met al dan niet natuurlijke uitzaaiing van meidoorn, es, sleedoorn en olm. Op het moment van de inventarisatie was er een unieke representatieve erfbeplanting aanwezig die bestond uit drie beplantingstypes op de perceelsrand, bestaan de uit een scheerhaag aan de straatzijde, een kaphaag rond het erf en een opgaande hoekboom.


ID: 130087 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk bij boerenarbeidershuis

Paulatemstraat 31 (Zwalm)
Afsluitingshaag horende bij het boerenarbeidershuis gelegen langs de Paulatemstraat. Zeer opvallend is dat de haag bij het toegangshekje in een sierlijke boog is geleid en geschoren. In de haag zijn er inmengingen, al dan niet op natuurlijke wijze ontstaan, van buxus, beuk, haagliguster, vlier en taxus. Door ze jaarlijks te scheren wordt de haag op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelsgrens en is een voorbeeld van een scheerhaag dienstig als afsluiting.


ID: 130085 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van buxus en haagbeuk

Paulatemstraat 36 (Zwalm)
Om zich af te sluiten van de straat is een scheerhaag aanwezig die aan de straatzijde deels bestaat uit wintergroene gewone buxus. Het erf is langs de aanpalende losweg afgesloten met een haagbeukenhaag.


ID: 130069 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk

Paulatemstraat 5 (Zwalm)
Een gemengde erfafsluitingshaag, in oorsprong bestaande uit meidoorn verrijkt met al dan niet natuurlijke aanrijking van haagbeuk, beuk, liguster, eik en olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee, van op het erf zouden uitbreken.


ID: 130304 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag

Sint-Annastraat 37, 43 (Zwalm)
Aan de straatzijde een gemengde geschoren afsluitingshaag bij een moestuin, bestaande uit haagliguster, haagbeuk, olm en vlier. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.


ID: 130307 | Landschappelijk element

Geschoren haagbeukhaag

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
Aan de straatzijde en zuidkant van het erf is er een erfafsluitingshaag van haagbeuk met al dan niet natuurlijke bijmenging van meidoorn, es, hulst, sering en vlier. De haag werd geplant in dicht plantverband en potdicht gemaakt om indring te voorkomen.


ID: 130161 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en es bij Hof te Weylegem

Wijlegem 4 (Zwalm)
Aan de straatzijde van het erf, bij het Hof te Weylegem staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit haagbeuk en es, die door de jaren heen, al dan niet op natuurlijke wijze is aangevuld met meidoorn, bruine beuk, en vlier. De kaphaag is ongeveer 100 meter lang en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. Naar verluidt is de haag aangevuld met plantsoen dat werd gesubsidieerd door de Provinciale Landbouwkamer (regeling Erfbeplanting). Van dit laatste kan gezegd worden dat deze actie met bruine beuk als soort en het toen beoogde eindbeeld afbreuk doet aan de erfgoedwaarden van dit landschapselement.