Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

199 resultaten


ID: 131475 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje als markeringsboom in het Kluisbos

Pensemont (Kluisbergen)
De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich langs een bospad in het Kluisbos, dat de Vierschaar met het gehucht Pensemont verbindt, op 120 meter van de noordelijke bosrand.


ID: 307536 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje op perceelsgrens

Torendreef (Kluisbergen)
De opgaande tamme kastanje is aangeplant op de grens van twee vroegere kadastrale percelen. Hij markeert mogelijk verschillende bosbestanden.


ID: 13421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Altena met kapel en park

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.


ID: 302906 | Landschappelijk element

Tamme kastanje in park kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3 (Kortenaken)
De bescherming als monument betreft een tamme kastanje (Castanea sativa) op het landgoed van het vermoedelijk rond 1750 opgetrokken kasteel Hogemeyer.


ID: 302907 | Landschappelijk element

Tamme kastanje in park van kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3 (Kortenaken)
De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich op het landgoed van het kasteel Hogemeyer. Het huidige kasteel werd vermoedelijk rond 1750 opgetrokken als landhuis met lusttuin binnen een rechthoekige omwalling, gelegen aan de zuidgrens van het Groot Begijnbos nabij de grens met Waanrode. Het domein gaat in oorsprong echter terug tot in de eerste helft van de 14de eeuw.


ID: 134191 | Landschappelijk element

Park van het  Kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Landhuis of 'huis van plaisantie' uit het midden van de 18de eeuw, aanzienlijk verbouwd en uitgebreid tussen 1859-1860 met bouw van hoektoren, neogotische huiskapel en kasteelhoeve; landhuis met park van circa 1 hectare 33 are met sporen van vroeg 19de-eeuws landschappelijke aanleg park.


ID: 134195 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Waanrode

Klipgaardestraat 2-4 (Kortenaken)
Landhuis gebouwd rond 1867 door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven. In het interbellum werd het kasteel aangekocht door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven, kabinetschef van koning Albert I, die het in een neoclassicistische bouwstijl vergrootte en aanpaste. De hoeve werd rond 1886 gebouwd op de motte in een eenvoudige, functionele baksteenarchitectuur. Omgeven door landschappelijk park dat de motte van een afgebroken feodaal kasteel en een gedeelte van een aanpalend bos omvat, oorspronkelijk circa 25 hectare; dendrologisch interessant.


ID: 134194 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis A Speculo met park

Langstraat 1 (Kortenaken)
Louis A Speculo, telg van een vooraanstaande Tiense notarisfamilie, bouwde rond 1865 een neogotisch kasteel, in 1895 met een travee uitgebreid. Het dienstgebouw werd toen uitgebreid tot een neerhof met monumentaal koetshuis en een ommuurde moestuin van 13,5 are. Omgeven door landschappelijk park met vijver; oorspronkelijk nog geen 3 hectare, later uitgebreid tot 10,5 hectare.


ID: 134365 | Landschappelijk element

Villatuin

Hasseltsesteenweg 15 (Kortessem)
Villatuin uit het interbellum met beplanting uit de bouwtijd en enkele oudere bomen in de achtertuin.


ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciƫrgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques ViƩrin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.