Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

240 resultaten


ID: 131824 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Eiken (Voeren)
De houtkant staat op een talud langs een holle weg. De holle weg 'Eiken' verbindt Knipke (Ulvend) met Eiken. De houtkant bestaat uit gewone hazelaar, meidoorn, gewone es, zoete kers en roos.


ID: 131825 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Eiken, Knipke (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud (graft) tussen weilanden op de helling van een zijvallei van de Voer.


ID: 131826 | Landschappelijk element

Houtkant van hazelaar op talud

Eiken, Knipke (Voeren)
De houtkant van hazelaar bevindt zich op een talud (graft) tussen weilanden op de helling van een zijvallei van de Voer.


ID: 304883 | Landschappelijk element

Houtkant van hazelaar op talud

Eiken (Voeren)
De houtkant bestaande uit een 25-tal hakhoutstoven van hazelaar is aangeplant op een talud en perceelsgrens tussen twee weilanden. Op de Kabinetskaart van de Ferraris en op alle 19de- en 20ste-eeuwse kaarten staat deze perceelsrandbeplanting ingetekend. Deze lijn was lange tijd de grens tussen een hoogstamboomgaard bij de Hoeve Op de Eiken en de omringende graslanden.


ID: 131655 | Landschappelijk element

Houtkanten langs holle weg

Gieveldstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de hellingen van een voormalige holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit opgaande bomen en hakhout van gewone es, knotbomen en hakhout van veldesdoorn, opgaande zomereiken, hazelaar, roos, meidoorn, wilg en gewone esdoorn. De kruidlaag bestaat uit bosrank, muskuskruid, gevlekte aronskelk en bosbingelkruid.


ID: 131656 | Landschappelijk element

Houtkant op talud en veekering van meidoorn

Gieveldstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud evenwijdig met de weg. Er staan oude hakhoutstoven van gewone es met een omtrek van ongeveer 400 cm. Daarnaast komt ook hakhout van gewone hazelaar, iep en wilg voor. Er is een natuurlijke bijmening van rode kornoelje. Op de kop van het talud staat een veekering van geschoren meidoorn.


ID: 131657 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Gieveldstraat (Voeren)
De houtkant staat op een talud in een weiland van de Gulpvallei. De houtkant bestaat voornamelijk uit knotessen en een knoteik. Tussen de knotbomen staat essenhakhout en hazelaar. De knotessen hebben een knothoogte van 200 cm en een omtrek tussen 375 cm en 389 cm. De geknotte zomereik heeft een knothoogte van 200 cm en een omtrek van 220 cm. Het essenhakhout heeft een omtrek van 366 cm. De knotbomen hebben een mooie representatieve groeivorm en zijn beeldbepalende objecten.


ID: 131658 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Gieveldstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs een weiland. Er staat een op stam gezette meidoorn met een omtrek van 176 cm (gemeten op 70 cm), een knotboom van gewone es met een omtrek van 415 cm (op 130 cm), een knotboom van gewone es met omtrek 270 cm, een knotboom van gewone es met omtrek 301 cm, gewone hazelaar, sleedoorn, gewone kardinaalsmuts, veldesdoorn, roos, klimop en bosrank.


ID: 132293 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Gijberg, Koetsweg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van de oude Koetsweg, een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande Canadapopulieren, opgaande gewone esdoorn, opgaande witte paardenkastanjes, iep, opgaande zomereik, gewone haagbeuk, zoete kers, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar en kruisbes.


ID: 132262 | Landschappelijk element

Brede houtkant op talud

Greb (Voeren)
De brede gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout van gewone es, hakhout en opgaande bomen van gewone robinia, gladde iep, eenstijlige meidoorn, zomereik, zoete kers, hakhout van gewone hazelaar en hakhout van witte paardenkastanje. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.