Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

240 resultaten


ID: 132375 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Oude Linde (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud van de holle weg. Deze weg is een van de zes wegen die met het kruispunt 'De Oude Linde' verbonden zijn. De soorten in de houtkant bestaan uit hakhout van gewone es, hakhout van iep, hakhout en opgaande bomen van zomereik, hakhout van gewone hazelaar en roos. Het hakhout van gewone es heeft een omtrek tot meer dan 300 cm. Op de kop van het talud staat een restant van een veekeringshaag van meidoorn.


ID: 132196 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Peerds (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. De soorten bestaan uit gewone hazelaar, eenstijlige meidoorn, hakhout van gewone es, scherpe hulst, zoete kers, sleedoorn en roos.


ID: 131687 | Landschappelijk element

Kaphaag met knothaagbeuk op talud

Plankerweg (Voeren)
De kaphaag staat op een talud op de perceelsrand tussen weilanden. De knothaagbeuken hebben omtrekken tussen 250 cm en 500 cm. Knotbomen en opgaande bomen van zomereik komen voor naast zoete kers, meidoorn, gewone hazelaar, opgaande es en hakhout van gewone esdoorn.


ID: 131778 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje bij ontginning Reesberg

Reesberg (Voeren)
Het gemengde hakhoutbosje is aangeplant in een ontginningsput bij Reesberg. Het bosje is gekarteerd op de topokaart van 1873 en blijft ook op de latere topokaarten geregistreerd. De opgaande bomen en het hakhout zijn aangeplant met als functie erosiebestrijding enerzijds, en anderzijds hadden ze als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering. Er komen hakhout en opgaande bomen van gewone es voor, hakhout en opgaande bomen van beuk en opgaande zomereiken. Een soortenrijke struikenlaag is aanwezig.


ID: 131779 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg Reesberg

Reesberg (Voeren)
Reeds op de Kabinetskaart van Graaf de Ferraris (1771-1777) wordt deze houtkant bij de holle weg aangeduid. De gemengde houtkant staat op de berm van een holle weg, het onverharde verlengde van de straat Reesberg. Opgaande bomen en hakhout van gewone es, hakhout van gewone hazelaar en opgaande zomereik zijn de belangrijkste soorten. De houtkant werd aangelegd om erosie te voorkomen en had tevens de functie om brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering te produceren. Ook stond er tijdelijk, in de periode tussen 1939 en 1995, een wegkruis aan de overkant van de straat. Dit wegkruis wordt gemarkeert op verschillende Dépôt de la Guerre kaarten maar heden is er geen spoor meer van.


ID: 131780 | Landschappelijk element

Houtkant

Reesberg (Voeren)
De houtkant bevindt zich op de perceelsgrens van landbouwpercelen. De uitgesproken vorm van de perceelsgrens is reeds op de Poppkaart aanwezig. De houtkant wordt duidelijk ingetekend op de topografische kaart van 1873. Ook op alle latere topokaarten is de brede houtkant ingetekend. Het betreft een houtkant op een klein talud. De houtkant bevat hakhout en opgaande bomen van gewone es. Ook gewone hazelaar, meidoorn, scherpe hulst, sleedoorn en roos komen voor.


ID: 131784 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Reesberg (Voeren)
Deze gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. Het is een restant van een groter boscomplex. De huidige houtkant is de noordoostelijke grens van een verdwenen bos. Het bos was reeds aanwezig op de Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaart van 1873 en de latere 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse kaarten is het bos gekarteerd. Het bos verdwijnt van de kaart tussen 1939 en 1947. De gemengde houtkant markeert een oude bosgrens. De soortensamenstelling bestaat onder andere uit opgaande bomen van gewone es en ruwe berk, hakhout van gewone hazelaar, opgaande beuk met een omtrek tot 200 cm (gemeten op 150cm).


ID: 131785 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud bij ontginning

Reesberg (Voeren)
De gemengde houtkant komt voor bij een talud dat aansluit bij een hooghoutbos op een ontginningsplaats in Reesberg. Op de Poppkaart is de huidige perceelsstructuur reeds aanwezig. De noordoostelijke uitloper van het perceel heeft bos als bodemgebruik in de periode 1873- 1904. Later werd steeds een houtkant langs het talud gekarteerd. Meer zuidelijk sluit de houtkant aan bij het beboste perceel van de ontginningsplaats. De oude houtkant bestaat uit beuk met vlechtwerk, een restant uit een kap- of scheerhaag. Deze beukenhaag is nu zijlings geschoren door de koeien. Ook opgaande bomen en hakhout van gewone es zijn aanwezig in de houtkant.


ID: 131786 | Landschappelijk element

Hooghoutbos bij ontginning Reesberg

Reesberg (Voeren)
Het hooghoutbos staat in een zeer diepe ontginningsput aan Reesberg. Het bos met een cultuurhistorische achtergrond bestaat uit opgaande bomen van ruwe berk, gewone hazelaar, hakhout en opgaande bomen van gewone es, wilde lijsterbes, zomereik, hulst, zoete kers en boswilg. Het bos staat reeds vanaf de kaart van 1872 ingetekend en komt ook op de daarop volgende topokaarten voor.


ID: 131726 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Roodbos, Rozengaerden (Voeren)
De gemengde houtkant staat op perceelsgrenzen tussen landbouwpercelen. Het noordelijk deel van de houtkant is midden de 19de eeuw een oude bosgrens, zie kaart van Vandermaelen. Tussen de kaarten van 1904 en 1939 verdwijnt het bos ten voordele van akkers en weilanden. De zuidelijke houtkant is op de Vandermaelenkaart reeds een beplante perceelsgrens tussen landbouwpercelen, dit beeld blijft op latere kaarten behouden. De houtkant bevat relicten van een kaphaag van haagbeuk. Knotbomen van es en zomereik komen voor, samen met gewone hazelaar, meidoorn en hulst. De houtkant werd aangelegd als erosiebestrijding en voor houtproductie.