Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

406 resultaten


ID: 301568 | Landschappelijk element

Geënte bruine beuk als markeringsboom

Rietstraat (Westerlo)
Ten zuiden van de dorpskern van Westerlo, op een kruispunt van wegen, staat een geënte bruine beuk. De boom werd geënt op circa 1,50 m. Vermoedelijk werd de boom aangeplant als markeringsboom.


ID: 130815 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij Brouwerij Meganck

Korte Massemsesteenweg 34/36 (Wetteren)
De beboomde tuin, met vijvertje en tuinpaviljoen, bij de voormalige Brouwerij Meganck is intact gebleven. De beplantingen en de aanleg zijn nog representatief voor de periode van aanleg eind 19de eeuw. Een mooi gevormde bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) is een mooi bewaard element uit de brouwerstuin.


ID: 302177 | Landschappelijk element

Twee geënte bruine beuken

Wegvoeringstraat 44 (Wetteren)
Collectie parkbomen in de stadstuin van de neoclassicistische burgerwoning, bestaande uit twee geënte bruine beuken, een Amerikaanse tulpenboom en een geënte gewone esdoorn met bonte bladeren.


ID: 301975 | Landschappelijk element

Berceau van bruine beuk in kasteelpark Vanackere

Wevelgem (Wevelgem)
In het noordoostelijke deel van het kasteelpark, aansluitend bij het gemeentelijk zwembad van Wevelgem, is er een berceau van circa 75 meter lang die in oorsprong is aangelegd bij de grens van het park. De berceau was er voor voor de bewoners van het kasteel die er volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met bruine beuk en is op het moment van de inventarisatie toe aan een grondige restauratie. Een belangrijk deel van de berceau is door schaduwdruk en windworp beschadigd, de stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.


ID: 305228 | Landschappelijk element

Toegangsdreef 't Fonteintje

Blaasveld (Willebroek)
Op de grens van het moerasgebied het Klein Broek en het Schotelveld loopt een onverharde dreef naar 't Fonteintje. De dreef is langs weerszijden beplant met opgaande beuken, zowel gewone als rode beuk. Reeds op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris is er een duidelijk scheiding tussen het broekgebied bij Blaasveld en de landbouwgronden die aansluiten bij Heffen. Hier loopt ook de administratieve grens tussen Mechelen en Brabant. Op de topografische kaart van Vandermaelen wordt een eerste maal een gebouw aangeduid en de Poppkaart vermeldt hier de 'Broeck Weg'. Deze dreef werd vermoedelijk aangelegd als hoofdtoegang tot het gebouw, het latere Fonteintje. De weg liep oorspronkelijk verder door langs het broek om aan te sluiten op de oostelijke kasteeldreef van Blaasveld.


ID: 134152 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Mariadal

Hector Henneaulaan, Kouterweg, Maria Dallaan, Parklaan (Zaventem)
Kasteeldomein Mariedal, huidig gemeentelijk park van circa 5 hectare met twee vijvers, in 1938 ontstaan uit de samenvoeging van het hof Ter Meeren en het pachthof van Ophem, twee landschappelijke kasteeldomeinen met vijvers uit het einde van de 19de eeuw; pinetum van 1962; recente heraanleg met verharding van paden en oevers.


ID: 134148 | Landschappelijk element

Tuin van de Villa Familie Van Meerbeek

Leuvensesteenweg 702 (Zaventem)
Vroeg-19de-eeuws landhuis met koetshuis, in 1888 omgebouwd tot neoclassicistische villa, in oorsprong omgeven door domein van ongeveer 7 hectare met een landschappelijk park van 1 hectare 37 are, aangelegd volgens het 'schotelmodel'; monumentale komkommermagnolia.


ID: 134150 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel ter Meeren

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.


ID: 209509 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Elisa of Villa Suzanna met tuin

Brugsestraat 22 (Zedelgem)
Achterin gelegen herenhuis gelegen in een ruime tuin. Uit de tweede helft van de 19de eeuw, aangepast in de jaren 1950.


ID: 134165 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Relegem

Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve; omliggend landschappelijk park van circa 8 hectare; ontstaan uit de samenvoeging van twee kasteeldomeinen met vroeglandschappelijke, in 1810-1820 aangelegde tuinen; relicten van de oude toestand, monumentale bomen.