Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

395 resultaten


ID: 133462 | Landschappelijk element

Twee opgaande grauwe abelen op een talud bij een uitgebrikt perceel

Olmkensstraat (Zwalm)
Boven op een talud, haaks op de Olmkensstraat, staan twee grauwe abelen. Het talud begrenst een lagergelegen uitgebrikt perceel. De twee imposante abelen hebben stamomtrekken van 375 en 401 cm en een hoogte van circa 30 meter.


ID: 130227 | Landschappelijk element

Opgaande grauwe abeel

Veldstraat (Zwalm)
Langs de Veldstraat, tegenover nr. 32, staat een mooi ontwikkelde opgaande grauwe abeel. De boom werd hoog opgesleunt en heeft hierdoor een takvrije stam van 12 meter. Voor de opkomst van de canadapopulier werd voor het aanplanten van snelgroeiende zachthoutsoorten, onder andere abeel gekozen. Deze boomsoort wordt nog nauwelijks aangewend en is inmiddels een zeldzaamheid geworden.


ID: 130234 | Landschappelijk element

Drie hoog geknotte populieren in een knotwilgenrij

Wijlegem (Zwalm)
In een knotwilgenrij staan 3 hoog geknotte populieren. Het zijn oude populierenklonen die sterk gelijken op de zwarte populier en hier tussen de wilgen geplant zijn om traditioneel geknot te worden in functie van het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering. Ze zijn hoog geknot omdat ook de stam hierdoor een hogere economische waarde had.


ID: 305365 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Wijlegem (Zwalm)
De knotbomenrij met vijf zwarte populieren te Sint-Denijs-Boekel is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij bestaat op het moment van de inventarisatie (2017) uit vijf zwarte populieren (Populus nigra) en staat langs Wijlegem. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1,7 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 238 meter (gemeten op 1 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object langs de perceelsrand bij weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel).


ID: 305883 | Landschappelijk element

Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes als vredesbomen

Moenplaats (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.