Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

184 resultaten


ID: 132711 | Landschappelijk element

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.


ID: 206859 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Beauffort

Diestsesteenweg 31 (Lubbeek)
In 1870 krijgt het kasteel grosso modo zijn huidige vorm, een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën, met drie bouwlagen op een hoge kelderverdieping, toegankelijk via een dreef en gelegen in park met twee kasteelhoeves, grafkapel en hovenierswoning.


ID: 132018 | Landschappelijk element

Gemengd geriefhoutbosje

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Geriefhoutbos voornamelijk bestaand uit hakhout van es, els, hazelaar en knotbomen van haagbeuk en esdoorn met Canadapopulier en beuk als overstaanders. De druk op het geriefbosje is hoog door overbegrazing.


ID: 132020 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrij van oude populierenklonen

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Een uitgedunde populierenrij van oude populierenklonen (Marilandica’s) met stamomtrekken van meer dan 350 cm.


ID: 132001 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Fortstraat (Maarkedal)
Langs de perceelsrand is er een essenkaphaag van 90 meter lang en met een kaphoogte van 200 cm. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 133109 | Landschappelijk element

Hoekboom in kaphaag bij huisweide

Holandstraat 2 (Maarkedal)
Om de kadastrale grens vast te leggen van het perceel bij de huisweide werd een hoekboom aangeplant. Het is een al stevig uit de kluiten gewassen opgaande candapopulier.


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 308110 | Landschappelijk element

Ontginningsdreven Sint-Pietersbos

Schorissesteenweg (Maarkedal)
De dreven in en palend aan het Sint-Pietersbos zijn historisch verbonden met de kasteelhoeve “Villa Bois Sint-Pierre” en maken deel uit van een negentiende-eeuws ontginningspatroon.


ID: 300013 | Landschappelijk element

Houtkant op wegtalud langs Zeitje

Zeitje (Maarkedal)
Ten zuiden van de gesloten hoeve, gelegen aan de Holandstraat 2, wordt het erf afgebakend met een wegtalud. Het is een indrukwekkend talud dat nog de sporen draagt van een traditioneel onderhouden houtkant. Es en veldesdoorn als hakhout; eik, haagbeuk en es als knotbomen en es, beuk, haagbeuk, eik en canadapopulier als opgaande bomen. Het zijn oude cultuurvariëteit van canadapopulier die zijn uitgegroeid tot zware exemplaren. De houtkant voorkomt hier erosie en het grote niveauverschil verraad hier zijn eeuwenoude aanwezigheid.


ID: 304285 | Landschappelijk element

Eiken- en populierendreef bij Kasteel Reesinghe

Brugse Steenweg (Maldegem)
Aan de Brugsesteenweg ligt een toegangsdreef naar het Kasteel Reesinghe. Het betreft een gemengde dreef van hoog gesleunde opgaande bomen van Canadapopulieren en zomereiken. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het kasteeldomein.