Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 133129 | Landschappelijk element

Twee opgaande wintereiken in het Prinsenbos

Guldendal (Grimbergen)
De twee opgaande eiken staan op de hoek van twee dreven in het gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel, aan de rand van het open recreatieveld. Mogelijk betreft het een kruising tussen zomereik en wintereik.


ID: 134581 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Kiewit

Kiewitdreef 3, Putvennestraat 108-112 (Hasselt)
Park in land­schap­pel­ijke stijl op naam van de Hasseltse tuinarchitect Jan Creten uit het einde van de 19de eeuw, deel van het voormalig kasteeldomein Kiewit, circa 64 hectare groot.


ID: 134309 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hex

Hekslaan 1 (Heers)
Meer dan 100 ha groot landgoed voor een deel in terrasvorm aangelegd op de flank van een helling die het dorp domineert.


ID: 300838 | Landschappelijk element

Wintereikenbosje

Kaaibeek (Herselt)
Tegenover de Kaaibeekhoeve bevindt zich een klein wintereikenbosje met nog enkele oude stoven iepenhakhout. In de 18de eeuw ging het om een redelijk open perceel met hierop hout dat mogelijk diende om de ovens te voeden. Het is niet duidelijk of het hier om opgaande bomen of hakhout of een combinatie van beiden gaat. Gezien de oude iepenstoven nu nog aanwezig, kunnen we veronderstellen dat er waarschijnlijk alleszins hakhout stond.


ID: 303039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bruyn

Chartreuzenberg 37-39, 37A (Holsbeek)
Landhuis De Bruyn kreeg het huidig uitzicht vooral in 1894, bij verbouwingen van een in 1800-1820 gebouwd buitenhuis. In zelfde bouwfase, bouw van dienstgebouw met "orangiehof, remise en stal". Links van het landhuis, rond gebouwtje uit 1867. De kasteelboerderij kreeg haar L-vormig grondplan in de 19de eeuw. Omgeven door park, aangelegd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, in landschappelijke stijl, circa 10 hectare; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


ID: 30879 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel 't Hoge met parkje

Meenseweg 481 (Ieper)
Landhuis met cottage-allures uit 1920 ingeplant op een terp middenin een beboomd park met vijvers, in oorsprong mijntrechters uit de Eerste Wereldoorlog. Toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers met gecementeerd topstuk. Ten zuidoosten, neorenaissancistisch kapelletje. Voormalige moestuin met dienstgebouwtje, serre en fruitmuur. In het park her en der beelden en siervazen, afkomstig uit het vooroorlogse kasteeldomein.


ID: 300367 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande wintereik in weiland

Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos)
In een weiland nabij de Bosbeekstraat in Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos) staat een mooi uitgegroeide solitaire wintereik.


ID: 300185 | Landschappelijk element

Haagbeuk en eik als kapelbomen

Hoogemeyer (Kortenaken)
Bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Roosen, gelegen langs de Kattebeek, staan drie imposante bomen: twee haagbeuken en een eik.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.