Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

677 resultaten


ID: 132297 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Noorbeek

Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud langs de Noorbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en opgaande bomen van gewone es en zwarte els, gewone hazelaar, zomereik, eenstijlige meidoorn en sleedoorn. De houtkant vormt een eenheid met de beek en werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de waterloop. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 300075 | Landschappelijk element

Konijnenberg

Akkerstraat, Astridlaan, Bergakker, Bergstraat, Konijnenbergpad, Renier Sniederspad (Vosselaar)
De Konijnenberg, een sikkelvormige duin, vormt het enige relict van het stuifduinencomplex in de omgeving van Beerse-Vosselaar. Op de duinrug zijn nog enkele laatmiddeleeuwse hakhoutstoven bewaard gebleven.


ID: 134403 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteeltje Thenaers

Wellen (Wellen)
Verwaarloosd parkje met enkele beeldbepalende bomen, bij een huis van 1877.


ID: 134391 | Landschappelijk element

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.


ID: 133317 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Westerlo (Westerlo)
In de hoek van een perceel, gelegen langs de Grote Nete, staat een opgaande eik die vermoedelijk aangeplant werd als hoekboom om de perceelsgrens te fixeren.


ID: 300428 | Landschappelijk element

Beeltjensdreef

Beeltjensdreef (Westerlo)
De Beeltjensdreef werd aangelegd door Jean-Philippe Eugene de Merode in 1722. Aanvankelijk liep deze dreef van aan de kapel van de Huypensberg (nu gelegen op de Merodedreef) tot aan de Molen in Zoerle (gelegen op de Asberg). Dit was een van de vele dreven die de toenmalige markies van Westerlo liet aanleggen binnen zijn heerlijkheid.


ID: 300411 | Landschappelijk element

Knoteikenrij als perceelsrandbeplanting

Jagersweg (Westerlo)
Langs de westzijde van een weiland, gelegen langs de Jagersweg te Westerlo, staat een rij knoteiken. In het agrarisch gebied werden bomen traditoneel als knotboom beheerd in functie van het leveren van brand- en geriefhout. Een houtige perceelsrandafscheiding is voor het eerst te zien op een topografische kaart uit 1930. Wellicht is het diezelfde rij die nu nog steeds aanwezig is.


ID: 300830 | Landschappelijk element

Houtwal

Overwijs (Westerlo)
In het noorden van de Beeltjensbossen komt langs een pad een houtwal met hakhout van zomereik voor. Vermoedelijk is dit een restant van een oude perceelsrandbeplanting, toen het perceel nog als landbouwgrond gebruikt werd.


ID: 132085 | Landschappelijk element

Opgaande eik bij oude kleiwinning

Volkershouw 20 (Wetteren)
Een zwaar ontwikkelde en mooi gevormde zomereik markeert hier een oude gebruiksgrens. De vroegere straatnaam "de Kalleistraat" verwijst naar een gebied waar klei werd ontgonnen voor het maken van bakstenen. De eik staat als hoekboom op een taludje bij een vroegere kleiwinning.


ID: 130367 | Landschappelijk element

Cirkelvormige hakhoutstoof van zomereik Speelbos

Warandestraat (Wetteren)
In het stuifduinengebied Speelbos-Warandeduinen komen eeuwenoude hakhoutstoven voor van zomereik en gewone beuk. Het zijn hakhoutstoven, deels met een beperkte omvang, maar ook met zéér omvangrijke stoven die cirkelvormig zijn uitgestoeld. Deze fenomenen zijn in de stuifduingebieden ontstaan door toedoen van de mens en dit ten gevolge van het samen verlopen van verschillende beheersactiviteiten; meestal een combinatie van hakhoutbeheer en een begrazing met schapen.