Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

677 resultaten


ID: 133018 | Landschappelijk element

Eikendreef

Eikerheide (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d. wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. Met uitzondering van deze eikendreef zijn nu de meeste dreven heraangeplant met populieren. Deze intacte mooi ontwikkelde eikendreef geeft ons nog een beeld van hoe het gebied er vroeger moet uitgezien hebben.


ID: 133020 | Landschappelijk element

Houtkanten

Eikerheide, Spuistraat (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. De ca. 1000 lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevind er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit Zomereik met toevoegingen van Vuilboom, Ratelpopulier, Schietwilg en Hazelaar die als hakhout werden beheerd.


ID: 133021 | Landschappelijk element

Drie knoteiken

Eikerheide (Bornem)
Op de perceelsrand van een weide staat het restant van een oude knoteikenrij.


ID: 133019 | Landschappelijk element

Houtkant met hazelaar

Eikerheide 6 (Bornem)
Een houtkant die uit hoofdzaak bestaat uit hazelaar met toevoegingen van mispel, zomereik en haagbeuk staat op de perceelsgrens van het erf met de aanpalende dreef. De hazelaars staan in een dicht plantverband waardoor de houtkant als afsluiting functioneert. Hazelaar en mispel zijn soorten waarvan de vruchten werden geoogst. Hazelaar, zomereik en haagbeuk lenen er zich toe om als hakhout te worden beheerd.


ID: 133009 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomereik

Groenstraat (Bornem)
Langs de perceelsgrens van een met grachten afgeboord weiland staat een enorme zomereik met een stamomtrek van 330 cm. Het is een oude snoeivorm waarbij alle zijtakken periodiek werden gesnoeid. Deze traditionele snoei wordt het kandelaren genoemd en staat gekend omwille van het gebruik voor loofvoedering en het oogsten van brandhout. In Engeland wordt deze oude snoeitechniek “shredding” genoemd.


ID: 132608 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van zomereik

Heuvelstraat (Bornem)
Op het snijpunt van twee onverharde wegels staat in de hoek van een bosje een hakhoutstoof van zomereik. De stoof bestaat uit zes dikke stammen als resultaat van het periodiek afzetten van de boom ter hoogte van het maaiveld.


ID: 132609 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van zomereik als hoekboom

Heuvelstraat (Bornem)
In de uiterste punt van een driehoekig perceeltje bos staat op het kruispunt van twee onverharde wegen een uitgegroeide hakhoutstoof van zomereik. De stoof telt negen stammen (en een verdwenen exemplaar) waarvan de dikste stamomtrek 160 cm bedraagt.


ID: 132610 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Heuvelstraat (Bornem)
Een weiland wordt langs de straatzijde begrensd door een houtkant van onder meer hazelaar, berk en zomereik.


ID: 132531 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
In het verlengde van Brandheide ligt een eikendreef die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De dreef van zomereik loopt door de aanplantingen van Canadapopulier en eindigt bij het kasteel aan de Oude Schelde.


ID: 132532 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
Aansluitend op de Kloosterstraat ligt een eikendreef die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De onverharde dreef van zomereik loopt door de aanplantingen met Canadapopulier en eindigt net zoals een tweede parallelle eikendreef bij het kasteel aan de Oude Schelde. Op oude topografische kaarten staat deze dreef vermeld als 'Oude dreef'.