Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 301182 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes bij kerkhof Melsen

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Aan de noord-oostkant van het kerkhof rondom de Sint-Stephanuskerk komt in het verlengde van de kerkhofmuur, bij een gemetst poortje, een kerkwegel uit. Bij dit poortje staan aan de binnenkant van het kerkhof twee gekandelaarde lindes. Het zijn twee Hollandse lindes met stamomtrekken van bij de 2 m.


ID: 133379 | Landschappelijk element

Houtkant en opgaande Hollandse linde op talud

Ruspoel (Merelbeke)
Ruspoel is ter hoogte van de hoeve "Clays van Muntestede" een holle weg. De westkant van de holle weg is voorzien van een houtkant. Het talud is in hoofdzaak beplant met gewone acacia en werd als hakhout beheerd. Acacia werd veelvuldig aangeplant voor het aanmaken van weidepalen. Op het talud staat ook een mooi uitgegroeide opgaande lindeboom.


ID: 130930 | Landschappelijk element

Lindenkaphaag bij geriefbosje

Steenstraat 40 (Merelbeke)
Geriefbosje bij vroegere boerderij met veel opslag van olm en met een perceelsrandbeplanting bestaande uit een kaphaag van linden, geknot op een hoogte van 300 cm. De omtrek van de stammen varieert van 100 cm tot 184 cm.


ID: 133378 | Landschappelijk element

Schermlinde

Torrekensstraat (Merelbeke)
De lindeboom is hier aangeplant als schermboom. Het gebouw dat door de boom werd beschermd kunnen we enkel nog zien op de Poppkaart van circa 1865. Het gebouw stond ten noordoosten van de boom. Het was gebruikelijk om gebouwen die bestonden uit vakwerk en voorzien waren van strodaken te beschermen met lindebomen.


ID: 133382 | Landschappelijk element

Hoog geknotte linde als vrijheidsboom

Torrekensstraat 44 (Merelbeke)
In een voortuin van een in de jaren tachtig gebouwde woning staat een oude linde. Deze boom is vermoedelijk als vrijheidssymbool geplant in de vroegere dorpskom bij het voormalige gemeentehuis. Op de plaats van het vroeger gemeentehuis werd een verkaveling gerealiseerd en is de lindeboom vermoedelijk nog het enige relict van de 19de-eeuwse situatie.


ID: 306586 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Goethalsplaats (Meulebeke)
Midden op het Goethalsplein staat een opgaande linde (Tilia x europaea). Deze boom is geplant als vredesboom, ter herdenking aan de bevrijding na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 131059 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef

Etbos (Moerbeke)
Van bij de Moervaart loopt een gekasseide dreef naar het Kasteel Wulfsdonk. De dreef bestaat uit opgaande Hollandse lindes en enkele zomerlindes met zeer veel opslag aan de basis.


ID: 130998 | Landschappelijk element

Twee geknotte kapellinden

Bosstraat (Nazareth)
Een kleine wegkapel wordt geflankeerd door twee Hollandse lindes. De bomen zijn geknot en vormen een geheel met de kapel. Voor 1918 stonden hier twee eiken als kapelboom.


ID: 132596 | Landschappelijk element

Concentrische lindendreef Kasteel Nazareth

Kasteelstraat (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De concentrische lindendreef verzamelt de drie straalsgewijs ingeplante dreven die voor het kasteel samen komen. Het boogsegment is 125 meter lang en bestaat uit 28 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie was er een boom verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.


ID: 131455 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Heirebaan (Ninove)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom. Het is een solitaire linde die volgens de kadasterkaart op of bij de perceelsgrens staat. Dergelijk aanplantingen werden uitgevoerd om de dieren in de weide te beschermen tegen hevige zomerse zonnestralen, ook imkers wisten het belang van lindes voor de honingproductie te appreciƫren.