Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

338 resultaten


ID: 131381 | Landschappelijk element

Leilinden bij parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp, Kerkakkerstraat (Deinze)
Op het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Pauls bevindt zich een rij leilinden, bestaande uit Hollandse linde (Tilia x europaea), zomerlinde (Tilia platyphyllos) en winterlinde (Tilia cordata).


ID: 304205 | Landschappelijk element

Lindenprieel bij Kasteel van Juffrouw De Schuijter

Hansbekedorp 10 (Deinze)
Achter het voormalige Kasteel van Juffrouw De Schuijter, momenteel het cultuurhuis genoemd, ligt een prachtig relict van een laat 19de-eeuwse tuin. Vandaag is het een drukbezocht parkje in het hart van het dorp. De mooie volgroeide bomen zijn representatief voor een plantenassortiment uit de tweede helft van de 19de eeuw. De grillig gegroeide knotlinden als reminiscentie aan een gedegenereerd loverprieel maakt hier deel van uit.


ID: 131577 | Landschappelijk element

Twee leilinden bij wegkruis

Kerrebroek (Deinze)
Bij de scherpe hoek van een kruispunt op Kerrebroek kan men in de schaduw vertoeven van twee leilinden die er het kruisbeeld flankeren. De twee zomerlinden werden naar elkaar toe geleid.


ID: 303086 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als welkomstboom

Krekelstraat 163 (Deinze)
Een gekandelaarde linde als welkomstboom flankeert de erftoegang aan de linker kant. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een opgaande zomerlinde met een stamomtrek van 259 cm.


ID: 300198 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde

Leernsesteenweg, Rekkelinge (Deinze)
De gekandelaarde linde staat op het kruispunt van Rekkelinge en de Leernsesteenweg, en in het verlengde van de hoeve. Deze hoeve ligt op een donk in de Leiemeersen, en is met een dreef met de steenweg verbonden. De gekandelaarde linde is vermoedelijk een zomerlinde.


ID: 300209 | Landschappelijk element

Meirelinde

Meirebeekstraat, Meirstraat (Deinze)
De Meirelinde is aangeplant op de hoek tussen de Meirstraat en de Meirebeekstraat. Deze boom is de vervanger van een oude, dikke linde. De oude Meirelinde/ Meerlinde werd in 1910 door Chalon opgemeten en had een omtrek van 6,70 m.


ID: 130797 | Landschappelijk element

Leilindedreef bij Kasteel Hansbeke

Melkerijstraat (Deinze)
Een kasteeldreef van circa 370 meter lang verbindt het kasteel met het dorp van Hansbeke. De dreef is uniek omdat ze nog op traditionele wijze wordt gesnoeid. De dreef is een zeldzaam voorbeeld van een geleide lindedreef.


ID: 130798 | Landschappelijk element

Dreef met gekandelaarde linden Kasteeldomein Ooidonk

Ooidonkdreef (Deinze)
De kasteeldreef is aangelegd met lijnaanplantingen, geplant in de bermen aan beide zijden van een kasseiweg. Dit traject verbindt het kasteel met de steenweg Gent-Deinze-Tielt en zou reeds in de 16de eeuw zijn ontstaan. De monumentale kasteeldreef te beginnen vanaf de Blauwe Poort tot aan de inkom van het kasteelpark van Ooidonk bestaat uit gekandelaarde linden. Dit deel is ongeveer 500 meter lang en bestaat in hoofdzaak uit Hollandse linden en een klein deel zomerlinden, deze zijn hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een inboeting na de aanleg. De bomen worden traditioneel gekandelaard, deze snoei wordt periodiek en alternerend uitgevoerd.


ID: 130958 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapel- en grensboom

Paardenweg, Voordestraat (Deinze)
De gekandelaarde linde staat op een eilandje op een kruispunt van straten. De zomerlinde met kapel markeert tevens de grens tussen Hansbeke en Merendree.


ID: 130954 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Voordestraat 10 (Deinze)
Een gekandelaarde linde markeert de erftoegang van ene hoeve en doet dienst als welkomstboom.