Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

349 resultaten


ID: 131813 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Veurs (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een graft tussen twee graslanden ten westen het Veursbos. Op deze helling zijn enkele historisch permanente graslanden aanwezig. De houtkant (en graft) loopt tussen het Veursbos en de weg van het gehucht Veurs naar het Veursbos. De houtkant bestaat uit veldesdoorn, gewone es, meidoorn en sleedoorn.


ID: 131924 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Veurs (Voeren)
De houtkant bevindt zich op het zuidelijk georiënteerd talud van een holle weg die Veurs met het Veursbos verbindt. De gemengde houtkant bestaat uit knotbomen, opgaande bomen en restanten van kaphaag van gewone es. Hakhout van gewone hazelaar en zoete kers komt voor, knotbomen en restanten van kaphaag van gewone esdoorn, en ook meidoorn, sleedoorn, roos en rode kornoelje zijn in de houtkant te vinden.


ID: 131931 | Landschappelijk element

Twee opgaande Spaanse aken

Veurs (Voeren)
De twee opgaande Spaanse aken bevinden zich aan de westelijke bosrand van het Veursbos, op een kruispunt van wegen. De twee bomen meten een stamomtrek van 156 cm en 170 cm. De bomen hebben een mooie representatieve groeivorm en zijn vermoedelijk de dikste Spaanse aken uit de regio.


ID: 132160 | Landschappelijk element

Knotesdoorn als hoekboom

Vrouwenbos (Voeren)
De geknotte esdoorn staat in de kadastrale hoek van een weiland dat ten noorden van de weg 'Vrouwenbos' ligt, die naar het gelijknamige bos loopt. De boom met knothoogte 3 m heeft een stamomtrek van 336 cm.


ID: 207536 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met opgaande esdoorn

Olifantstraat (Waregem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gesitueerd onder een esdoorn aan de erfoprit van hoeve nummer 21. Gebouwd in 1920 ter vervanging van een oudere kapel.


ID: 134392 | Landschappelijk element

Parkje van het Landhuis d'Awans

Dorpsstraat 63 (Wellen)
Verwaarloosd park van een leegstaand huis, met enkele vermeldenswaardige bomen, ontstaan midden 19de eeuw en aangepast in het interbellum.


ID: 134391 | Landschappelijk element

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.


ID: 134079 | Landschappelijk element

Tuin van de Pastorie van de Sint-Servatiusparochie

Dr. H. Folletlaan 24 (Wemmel)
In 1700 deels gerestaureerde, deels heropgebouwde norbertijnenpastorie met ommuurde tuin, oorspronkelijk 90 are met een door twee padenkruisen ingedeelde voortuin, sinds 1960 gereduceerd tot 42,5 are.


ID: 302177 | Landschappelijk element

Twee geënte bruine beuken

Wegvoeringstraat 44 (Wetteren)
Collectie parkbomen in de stadstuin van de neoclassicistische burgerwoning, bestaande uit twee geënte bruine beuken, een Amerikaanse tulpenboom en een geënte gewone esdoorn met bonte bladeren.


ID: 134146 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 2-4 (Wezembeek-Oppem)
Eclectisch kasteel uit de 19de eeuw met kasteelpark in landschappelijke stijl van bijna 4,5 hectare, aangelegd in de jaren 1870 in een voormalig kloosterdomein op een naar het noordoosten afhellend terrein; het kasteel werd rond 1880 met neobarok stucwerk versierd; voor één derde bebost, tot recent met een vijvertje.