Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

252 resultaten


ID: 131863 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Veurs (Voeren)
De kaphaag op de perceelsgrens bestaat uit knotbomen van gewone haagbeuk, gewone hazelaar en gewone es.


ID: 131914 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud holle weg

Veurs (Voeren)
De houtkant op het talud van de holle weg die vanuit Veurs naar het zuiden loopt bestaat uit zeer oude knotbomen van gewone haagbeuk, winterlinde, olm, zomereik, gewone hazelaar, knotbomen en hakhout van gewone es, hulst en gewone aalbes. Op de kop van het talud staat meidoorn als veekeringshaag.


ID: 131924 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Veurs (Voeren)
De houtkant bevindt zich op het zuidelijk georiënteerd talud van een holle weg die Veurs met het Veursbos verbindt. De gemengde houtkant bestaat uit knotbomen, opgaande bomen en restanten van kaphaag van gewone es. Hakhout van gewone hazelaar en zoete kers komt voor, knotbomen en restanten van kaphaag van gewone esdoorn, en ook meidoorn, sleedoorn, roos en rode kornoelje zijn in de houtkant te vinden.


ID: 131930 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs weg bij bosrand

Veurs (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud bij een weg aan de westelijke bosrand van het Veursbos. Hakhout van gewone beuk, hakhout en opgaande bomen van gewone es en opgaande bomen van zoete kers komen voor. Ook gewone hazelaar en wilde lijsterbes zijn in de houtkant aanwezig.


ID: 301947 | Landschappelijk element

Kaphaag van hazelaar

Veurs (Voeren)
De kaphaag van hazelaar bevindt zich op de westelijke perceelsgrens van een weiland. Hazelaar als boomsoort voor een kaphaag zeldzaam is.


ID: 132297 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Noorbeek

Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud langs de Noorbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en opgaande bomen van gewone es en zwarte els, gewone hazelaar, zomereik, eenstijlige meidoorn en sleedoorn. De houtkant vormt een eenheid met de beek en werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de waterloop. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132332 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Vitschen (Voeren)
De houtkant langs een weg staat op een talud aan de voet van Voerenberg, ter hoogte van de overgang naar de Noorvallei. De houtkant bestaat uit verschillende soorten. Onder andere eenstijlige meidoorn, sleedoorn, hakhout van gewone hazelaar, roos en knotbomen van gewone es komen in de gemengde houtkant voor.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.


ID: 305836 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Kruisdreef (Zottegem)
De Kruisdreef kruist de monumentale Kasteeldreef van het kasteel van Leeuwergem. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van hazelaar, gewone es, zwarte els en zomer eik aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een assortiment van struiken en boomsoorten.


ID: 130269 | Landschappelijk element

Twee  hakhoutstruiken van  hazelaar

Bruggenhoek 19 (Zwalm)
Twee oude hazelaars die periodiek als hakhout worden gekapt staan aansluitend bij de moestuin in het aanpalende weiland. De hakhoutstoven hebben omtrekken tot 670 cm. Niet alleen de lekkere hazelnoten werden geoogst maar ook de takken die er regelmatig werden afgehaald waren nuttig als brand-, constructie- en geriefhout, ook het loof werd in perioden van schaarste als loofvoedering gebruikt.