Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

252 resultaten


ID: 132788 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant op steilrand langs Verrebeek

Verrebeke (Brakel)
De beekbegeleidende houtkant staat op de linker oever van de Verrebeek. De mooi meanderende beek heeft op deze plaats een talud, gestabiliseerd door de houtkant. De soortenrijke houtkant ligt in de onmiddellijke omgeving van een hoeve. Het is een gebruiksbosje voor geriefhout, bandhout, en dergelijke. De omvangrijke zwarte elzen, gewone essen en paardenkastanjes vallen op.


ID: 133480 | Landschappelijk element

Haagbeukhaag bij molenaarswoning

Verrebeke 5 (Brakel)
De haagbeukhaag staat bij de molenaarswoning die bij de Verrebeekmolen hoort. De haagbeukhaag staat ten noordoosten van de oprijlaan. De haag heeft een bijmenging van gewone beuk, gewone meidoorn en gladde iep.


ID: 133150 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar langs Maalbeek

Kloosterdam (Grimbergen)
Het hakhout van hazelaar bevindt zich op de rechter oever van de Maalbeek, ter hoogte van Kloosterdam 7. De hakhoutstoven werden aangeplant op een lage wal. Ten zuiden hiervan is een depressie in het landschap en aansluitend een mogelijk oud bypass-systeem van de Maalbeek in functie van de Liermolen.


ID: 133169 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar

Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
Het hakhout van lambertsnoot bevindt zich in de zuidoostelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek. De hazelaars staan naast een niet gekarteerde gracht. Deze waterloop is mogelijk een bypass in functie van de waterhuishouding van de wal van de Charleroyhoeve aan de overzijde van de straat. Ten zuiden van de hazelaars bevindt zich een oudere muur, mogelijk een restant van een oud sluiswerk. De variëteit van de hazelaars betreft lambertsnoot, en gedeeltelijk een kruising er van. De meest oostelijke hazelaar op het grasland is met een omtrek van 285 centimeter de dikste. In het tuingedeelte van Rijkenhoekstraat 31 staan recentere bruine hazelaars.


ID: 133138 | Landschappelijk element

Schaduwhazelaar bij Liermolen

Vorststraat 8 (Grimbergen)
De hazelaarstoof is net ten zuiden van de Liermolen aangeplant op de oever van de Maalbeek. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het rad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw ervan zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.


ID: 303138 | Landschappelijk element

Villatuin

Diestersteenweg 15, 15A (Halen)
Restant van een villatuin uit het interbellum.


ID: 133354 | Landschappelijk element

Hakhoutbos van zwarte els met perceelsrandbegroeiing

Blekerijstraat, Trompstraat (Halle)
Een laag gelegen perceel is er vrij nat door de aanwezigheid van de Mollebeek en heeft een perceelsrand begroeiing van knotwilgen (Salix alba en Salix x rubens), een knoteik (Quercus robur) en een houtkant op talud van hazelaar en meidoorn. Op het perceel zelf zijn nog hakhoutstoven van wilg en een hakhoutperceel van zwarte els aanwezig. De dikste knotwilg staat bij het kruispunt van de Blekerijstraat met de Trompstraat en heeft een stamomtrek van 460 cm. Bij het zelfde kruispunt staat er in de hoek van het perceel een knoteik met een stamomtrek van 224 cm.


ID: 131112 | Landschappelijk element

Gemengde houtkanten op talud

Beeldekensstraat (Herne)
De houtkant bevindt zich op een talud dat een grasland langs de Scheibeek aan de noordzijde begrensd. De gemengde houtkant houdt de reliëf van de steilrand vast.


ID: 131264 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Boulevardstraat (Herne)
De houtkant bevindt zich op een talud aan de zuidoostzijde van de Boulevardstraat. Het hakhout is aangeplant op de kruinlijn van het talud dat zich aan één zijde van de weg bevindt.


ID: 131356 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant  langs holle weg in Odravallei

Garennestraat (Herne)
De gemengde houtkant bevindt zich op een rotsig talud langs een holle weg in de vallei van de Odra. De soorten van deze houtkant met karakteristieke groeivorm bestaan uit hakhout van gladde iep (Ulmus minor), zomereik (Quercus robur), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre) en opgaande bomen van zomereik, zoete kers (Prunus avium) en gewone es (Fraxinus exelsior).