Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

252 resultaten


ID: 131228 | Landschappelijk element

Gemengde geschoren veekeringshaag

Grotestraat, Rankhove 2 (Herne)
De gemengde haag is aangeplant op de perceelsgrens van een relict van een hoogstamboomgaard. De op 1,8 meter geschoren veekeringshaag bestaat onder andere uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), zoete kers (Prunus avium) en sleedoorn (Prunus spinosa).


ID: 131303 | Landschappelijk element

Houtkanten in de Bellembeekvallei

Heydestraat (Herne)
De houtkanten staan op de rechteroever van een zijbeek van de Bellembeek en langs een steilrand van deze vallei, die loodrecht op de zijbeek staat. De houtkanten langs de waterloop hebben als functie de oever te verstevigen, door middel van hun wortelgestel wordt de oever gefixeerd. De houtkant op de steilrand heeft dezelfde functie. De houtkant bestaat uit verschillende soorten, waaronder zwarte els(Alnus glutinosa), gewone hazelaar (Corylus avellana), Canadapopulier (Populus canadensis (x)), grauwe abeel (Populus canescens (x)) en zomereik (Quercus robur).


ID: 131277 | Landschappelijk element

Hakhout op talud

Keystraat (Herne)
De houtkant bevindt zich op een talud aan de zuidzijde van de Keystraat. Het hakhout is aangeplant op de kruinlijn van het talud. Enkel het talud aan deze zijde van de weg is beplant.


ID: 131188 | Landschappelijk element

Gemengde veekeringshaag met sporen van vlechtwerk

Klein-Leenstraat (Herne)
De geschoren gemengde meidoornveekering omhaagt een hoogstamboomgaard langs de Klein-Leenstraat en de noordelijke perceelsgrens van het weiland. De haag met hoogte twee meter bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus), roos (Rosa), ruwe iep (Ulmus glabra) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131263 | Landschappelijk element

Hakhout op talud

Kramerijkstraat (Herne)
De houtkant staat op een talud aan de zuidzijde van een holle weg. De taludflank is noordelijk geƶrienteerd en bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), zoete kers (Prunus avium), sleedoorn (Prunus spinosa) en zomereik (Quercus robur).


ID: 131251 | Landschappelijk element

Twee natuurlijk gevormde hazelaars

Kwatemstraat 2 (Herne)
De natuurlijke gevormde hazelaar (Corylus) bevindt zich tegen de tuinmuur van het Hof te Kwatem, aan de oostelijke zijde van het perceel. De struik heeft aan de basis een omtrek van zes meter en een hoogte van acht meter.


ID: 131075 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mottenbergstraat (Herne), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliƫf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131304 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag en houtkant als veekering

Philipskouterstraat 7 (Herne)
De uitgegroeide haag en houtkant bevindt zich deels op de perceelsgrens van een erf en een akkerland en deels tussen weiland en akkerland. De haag bestaat uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), ruwe iep (Ulmus glabra), gewone haagbeuk (Carpinus betulus) en gewone hazelaar (Corylus avellana).


ID: 131351 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs holle weg bij gemeentegrens

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant is aangeplant op de noordelijke zijde van een holle weg die op de grens ligt van de deelgemeenten Sint-Pieters-Kapelle (Herne) en Marcq (Edingen). Dit is tevens ook de provincie- en gewestgrens. Ook op de zijde van Marcq ligt een houtkant op het talud van de holle weg. In het talud dagzomen er rotsen. Er komen opgaand en knotbomen van zomereik (Quercus robur) in voor. Ook sleedoorn (Prunus spinosa), hakhout van wilg (Salix), opgaande bomen van Canadapopulier (Populus x canadensis), hakhout van gewone hazelaar (Corylus avallana) en veldesdoorn (Acer campestre). Er zijn ook veel stoven van olm,


ID: 131352 | Landschappelijk element

Gemengde houtkanten langs holle weg

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant op talud is aanwezig op beide zijden van een holle weg. Deze weg loopt haaks op de hoogtelijnen van de kouter 'Heizel' richting de vallei van de Mark. Zomereik (Quercus robur) en gewone hazelaar (Corylus avellana) zijn als zware hakhoutstoven aanwezig. Sleedoorn (Prunus spinosa), wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum), wilg (Salix multinervis) en gladde iep (Ulmus minor) komen voor, net als hakhout van gewone es (Fraxinus exelsior), waarvan een zware stoof met een omtrek van 600 centimeter en verschillende oude struiken van rode kornoelje (Cornus sanguinea). In de kruidlaag is hop (Humulus lupulus), kleine maagdenpalm (Vinca minor) en bosrank (Clematis vitalba) aanwezig.