Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

364 resultaten


ID: 130285 | Landschappelijk element

Meidoorn als relict van houtkant

Ommegangstraat (Zwalm)
Een flink uit de kluiten gewassen eensteilige meidoorn staat in de rand van de ommegangstraat op een wegtalud. Deze eenzame struik is vermoedelijk een restant uit een houtkant.


ID: 130069 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk

Paulatemstraat 5 (Zwalm)
Een gemengde erfafsluitingshaag, in oorsprong bestaande uit meidoorn verrijkt met al dan niet natuurlijke aanrijking van haagbeuk, beuk, liguster, eik en olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee, van op het erf zouden uitbreken.


ID: 130078 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Paulatemstraat 67/69 (Zwalm)
Over een lengte van circa 100 meter is, langs de Paulatemstraat, het erf afgesloten met een geschoren meidoornhaag. De doornige afsluiting was bedoeld om indringing te voorkomen en werd om die reden potdicht gemaakt door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte en door haar originele scheerhoogte is dit landschapselement een representatief voorbeeld.


ID: 130077 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Paulatemstraat 70 (Zwalm)
Het erf wordt aan de kant van Holstraat afgesloten met een weerhaag. Door het gebruik van meidoorn, in een dicht plantverband, is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 130339 | Landschappelijk element

Kaphaag van es met ingeplante afsluitingshaag van meidoorn

Rijkekleie 1-3 (Zwalm)
Het deels verkavelde erf van het Sint-Blasiushof is aan de straatzijde, waar de Rijkekleie een bocht van 90 graden maakt, afgesloten door een 65 meter lange kaphaag. De kaphaag heeft hier een knothoogte van 2,5 meter en is recent voorzien van een scheerhaag van meidoorn. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130338 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag met relict van essenkaphaag

Rijkekleie 5 (Zwalm)
De erfafsluiting aan de oostzijde van de hoeve bestaat in hoofdzaak uit geschoren meidoorn. Vermoedelijk was dit in oorsprong een kaphaag van es. Deze meidoornhaag is er vermoedelijk gekomen nadat de kaphaag in onbruik is geraakt. In de haag zijn er twee doorgeschoten essen aanwezig en zien we, op verschillende plaatsen, nog de sporen van afgestorven essenstammetjes. De meidoornhaag wordt periodiek onderhouden in twee scheerbeurten, de eerste beurt na 15 juni en de tweede scheerbeurt in september.


ID: 130305 | Landschappelijk element

Hakhout geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
Een driehoekig perceeltje, langs de straat bij de hoeve Sint-Annastraat 25, is beplant met els, hazelaar, meidoorn, es, zoete kers, vlier, sering en olm die als hakhout worden beheerd. Gele bindwilg staat er als knotboom, meidoorn als op enen gezette struik. Het bosje is nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130306 | Landschappelijk element

Op enen gezette meidoorn in geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
In een geriefbosje staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een klein boompje met een stamomtrek van 81 cm, een totale hoogte van 7 meter en een kruin met een doormeter van 4 meter. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.


ID: 130303 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn

Sint-Annastraat 37 (Zwalm)
Een erfafsluitingshaag langs de Sint-Annastraat in hoofdzaak bestaande uit meidoorn en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van haagbeuk, gewone liguster, aalbes, kruisbes, vlier, sering en olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee op het erf, zouden uitbreken. Er is nog olm aanwezig in de haag, hier in de streek prefereerde men van oudsher het gebruik van olm omdat deze soort aan de basis een zeer dichtte vertakking maakt.


ID: 130054 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Steenstraat 18 (Zwalm)
Langs de losweg die uitkomt op de Steenstraat is er een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaande uit meidoorn en met al dan niet natuurlijke verrijking van berk, haagbeuk, beuk, hulst en sering.