Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 308459 | Landschappelijk element

Opgaande beukendreef bij domein De Bergskens

Daverlostraat (Brugge)
De beukendreef is de toegangsdreef naar het domein De Bergskens. De zogenaamde Olmendreef dateert uit het midden van de 19de eeuw. De dreef werd in 1991 heraangeplant met beuken.


ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


ID: 74806 | Bouwkundig element

Toegangsdreef tot het kasteel Forreist en boswachterswoning

Doornstraat 290 (Brugge)
De eertijds beplante toegangsdreef naar het kasteel Forreist vertrekt vanaf de Gistelse steenweg. De met steenslag verharde dreef bevat langsheen het rechtlijnige gedeelte geen opgaande dreefbomen, langsheen het zwenkende gedeelte staan enkele opgaande parkbomen, waaronder gewone beuken en bruine beuken. De dieper gelegen voormalige boswachterswoning werd volgens het kadaster omstreeks 1894 gebouwd.


ID: 74972 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Noordveld

Hogeweg 158, Kasteelhoevestraat 12 (Brugge)
Kasteel Noordveld met hoeve, ingeplant in een ruime tuin doorlopend tot aan de spoorweg Brugge-Oostende. Het kasteel staat in verbinding met de Hogeweg via een lange dreef met bruin beuken afgezoomd met haag van haagbeuk.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school, internaat en tuinen

Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 132786 | Landschappelijk element

Gemengde scheerhaag

Beukendreef 2 (De Pinte)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een gemengde scheerhaag bestaande uit beuk, haagbeuk, meidoorn en deels uit buxus.


ID: 38490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede met kapelbomen

Keistraat, Twee Dreven (De Pinte)
Door beuken beschaduwde neogotische bakstenen kapel met voorpuntgevel met vlechtingen, schouder- en topstukken, gebouwd in 1883.


ID: 303931 | Landschappelijk element

Twee bruine beuken als welkomstboom bij Kasteel van Welden

Veldstraat (De Pinte)
Bij de toegang tot het Kasteel van Welden aan de Veldstraat werden twee opgaande bruine beuken geplant. Deze imposante welkomstbomen markeren het begin van de monumentale toegangsdreef tot het kasteeldomein.


ID: 304206 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij Kasteel van Juffrouw De Schuijter

Hansbekedorp 10 (Deinze)
Achter het voormalige kasteel van juffrouw Deschuijter, momenteel het cultuurhuis genoemd, ligt een prachtig relict van een laat 19de-eeuwse tuin. Vandaag is het een drukbezocht parkje in het hart van het dorp. De mooie volgroeide bomen zijn representatief voor een plantenassortiment uit de tweede helft van de 19de eeuw. De bruine beuk maakt hier deel van uit.