35 resultaten
ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.
ID: 302881 | Landschappelijk element
Desguinlei, Karel Oomsstraat, Markgravelei (Antwerpen)
Het domein Hertoghe vormt samen met het Hof van Leysen een overblijfsel van het Leikwartier, aangelegd tijdens de tweede helft van de 16de eeuw. In dit stadspark staan enkele kampioenbomen, waaronder een zwarte moerbei en een robinia.
ID: 5436 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Leopoldstraat 24 (Antwerpen)
Botanische tuin aangelegd op de moes- en fruithof van het Sint-Elisabethgasthuis, met inkompoort uit 1826 toegeschreven aan Pierre Bruno Bourla, een hovenierswoning uit 1870-1871 en balustrade met kandelabers uit 1876-1877 door Pieter Dens, en een oranjerie uit 1884 door Gustave Royers.
ID: 134541 | Landschappelijk element
Koersel-Dorp 32 (Beringen)
Villatuin met grasveld en volwassen bomengordel uit begin 20ste eeuw.
ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.
ID: 306513 | Landschappelijk element
Dreef (Bierbeek)
De Dreef vormt een rechte verbinding tussen de Tiensesteenweg en het kasteel Felixhof in het zogenaamde Klein Park.
ID: 134300 | Landschappelijk element
Romeinse Kassei 4-5 (Borgloon)
Bijzonder mooi park in vroeg-landschappelijke stijl met vijver, aangelegd einde 18de eeuw. Uitbreidingen en aanpassingen uit de jaren 1880, zonder harde begrenzingen overlopend in het agrarisch landschap. Opvolger van een klassieke tuin op een dalbodemsite.
ID: 133429 | Landschappelijk element
Terhove (Borgloon)
Zwarte noot gelegen bovenaan een talud, aan het begin van een holle weg. Een zwarte noot is een opvallende soort voor dergelijke locatie. Wellicht is de boom gerelateerd aan de nabijgelegen eigendommen van het kasteel Terhove. De boom vervult een bakenfunctie.
ID: 133448 | Landschappelijk element
Terhove 140-141 (Borgloon)
Deze zwarte noot is gelegen nabij het domein Terhove. De zwarte noot staat samen met een aantal verschillende bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creëren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.
ID: 132618 | Landschappelijk element
Briel 10 (Bornem)
Langs de Briel en grenzend aan een vijver ligt een langgerekte hoogstamboomgaard. De boomgaard telt appelbomen en notelaars en is langs de straatzijde afgesloten door een meidoornhaag.