Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

216 resultaten


ID: 796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terbos en tuin

Hombroekstraat 22 (Hoeselt)
Het eigenlijke kasteel Terbos is thans verdwenen, alleen de bijhorende hoeve bleef bewaard. De hoeve ontwikkelde zich in de loop van de 19de eeuw tot een semi-gesloten type.


ID: 839 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Schalkhoven

Schalkhovenstraat 1-2 (Hoeselt)
Uit een 16de-eeuwse neerhof-opperhof situatie geëvolueerd domein met einde 18de- begin 19de eeuw in homogene classicistische stijl aangepaste gebouwen. Park in landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, in een tweede fase naar het noorden uitgebreid.


ID: 303039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bruyn

Chartreuzenberg 37-39, 37A (Holsbeek)
Landhuis De Bruyn kreeg het huidig uitzicht vooral in 1894, bij verbouwingen van een in 1800-1820 gebouwd buitenhuis. In zelfde bouwfase, bouw van dienstgebouw met "orangiehof, remise en stal". Links van het landhuis, rond gebouwtje uit 1867. De kasteelboerderij kreeg haar L-vormig grondplan in de 19de eeuw. Omgeven door park, aangelegd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, in landschappelijke stijl, circa 10 hectare; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 130753 | Landschappelijk element

Gekandelaarde plataan als vredesboom

Gemeenteplein (Huldenberg)
Op het Gemeenteplein staat bij het oorlogsmonument een gekandelaarde plataan die er als vredesboom werd geplant.


ID: 130754 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vrijheidsboom

Leuvensebaan, St.-Agathastraat (Huldenberg)
De vrijheidsboom, een gewone plataan, bevindt zich op het kruispunt van de Sint-Agathastraat met de Leuvensebaan, ten zuiden van de Sint-Agathakerk en het ommuurde kerkhof. Deze 34 meter hoge, opgaande boom heeft een stamomtrek van 5,46 meter. Voor de boom is een herdenkingsmonument opgericht.


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 134017 | Landschappelijk element

Tuin van het White Chateau

Meenseweg 261 (Ieper)
Recente tuin van 76a ontworpen door André Van Wassenhove rondom een in de jaren 1920 gebouwd landhuis, dat na WOI op de plaats van het voormalig White Chateau werd opgetrokken.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 305887 | Landschappelijk element

Drie opgaande platanen als herdenkingsbomen in kasteelpark

Stationsstraat (Ingelmunster)
Langs de toegangslaan in het kasteeldomein van Ingelmunster staat een bomengroep van drie opgaande platanen (Plantanus hispanica). Deze bomen werden in 1909 aangeplant, als herdenking aan Koning Leopold II die dat jaar gestorven is. Verder in het park staan nog tal van monumentale bomen, waaronder vermoedelijk ook een vrijheidsboom.