Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

215 resultaten


ID: 729 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Edelhof

Perronstraat 2 (Bilzen)
Midden 19de-eeuwse creatie van een sober landhuis in classicistische stijl met aanhorigheden en park in landschappelijke stijl met vijver, brug en enkele vermeldenswaardige bomen.


ID: 134469 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schiplaken

Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)
Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.


ID: 134461 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravestein

Ravesteinstraat 50 (Boortmeerbeek)
Historisch kasteeldomein dat in de tweede helft van de 19de eeuw zijn huidige uitzicht heeft gekregen, vooral door Emile de Meester de Ravestein, die het kasteel in 1866 verbouwde door de toevoeging van twee zijvleugels. Grondige verbouwingen en uitbreidingen tot rusthuis vanaf 1894. Omgeven door landgoed (circa 6 hectare); oorspronkelijk een omgrachte motte met twee eilanden; het lustbos ten noordoosten van het kasteel is mogelijk een relict van een vroeg-17de-eeuwse regelmatige tuin; belangrijke heraanleg rond 1865 (onder meer omvorming van slotgracht tot landschappelijke vijver); restanten van beplanting uit die periode (bruine beuk, plataan, zomereik), ook in de omgevende beemden.


ID: 134288 | Landschappelijk element

Parkje, tuin en boomgaard van het Fonteinhof

Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
nterbellumtuin aangelegd in het ouder park bij het herenhuis van een historische, omwalde hoeve, met kern uit de 17de eeuw, waarvan de configuratie sedert de Ferrariskaart (1774-1775) nagenoeg ongewijzigd bleef. Bewaarde grachten.


ID: 134266 | Landschappelijk element

Restant van een herenboerenpark

Graethempoort 21 (Borgloon)
Relict van een herenboerenpark bij een alleenstaand herenhuis en dienstgebouw uit 1872, waarvan de kruinen van de overblijvende bomen de omgeving bepalen. Belangrijke bomen, verloren parkelementen.


ID: 133321 | Landschappelijk element

Twee opgaande platanen in kasteelpark Mariagaarde

Kasteelstraat 10 (Borgloon)
Nabij de ingang van het kasteelpark van Mariagaarde staan twee monumentale platanen. De achterste plataan is het dikst en heeft een omtrek van 543 cm. De voorste plataan heeft een omtrek van 503 cm.


ID: 134300 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Voort

Romeinse Kassei 4-5 (Borgloon)
Bijzonder mooi park in vroeg-landschappelijke stijl met vijver, aangelegd einde 18de eeuw. Uitbreidingen en aanpassingen uit de jaren 1880, zonder harde begrenzingen overlopend in het agrarisch landschap. Opvolger van een klassieke tuin op een dalbodemsite.


ID: 133444 | Landschappelijk element

Plataan domein Terhove

Terhove 140-141 (Borgloon)
Deze plataan is gelegen nabij het domein Terhove. Deze plataan staat dicht tegen de Weymouthden en samen met een aantal andere bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creƫren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.


ID: 132630 | Landschappelijk element

Tien opgaande platanen als deel van zichtas

Binnendijkstraat (Bornem)
Op de Scheldeoever tegenover het Kasteel van Bornem staan in het zicht van het kasteel drie opvallende bomengroepen. Het gaat om clusters van opgaande platanen die hier werden aangeplant om het zicht op het kasteel te begeleiden.


ID: 132640 | Landschappelijk element

Opgaande bomengroep

Binnendijkstraat (Bornem)
Op de Scheldeoever tegenover het Kasteel van Bornem staat in het zicht van het kasteel een opvallende bomengroep. Een es, een zomereik en een plataan werden hier samen aangeplant langs een onverharde losweg tussen twee akkerpercelen.