Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

192 resultaten


ID: 134174 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Loriers met tuin

Overbeekstraat 20 (Geetbets)
De villa werd in 1908 gebouwd door Arthème Loriers, één van de dorpsnotabelen (in 1923 voorzitter van het 'Bureel van Weldadigheid'), en is omgeven door een informele tuin van 70 are, waarin enkele verbazingwekkend dikke bomen zijn bewaard gebleven.


ID: 134177 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tallon

Steenstraat 6-8 (Geetbets)
Notaris Arnold Tallon, vanaf 1885 burgemeester van Geetbets, liet in 1879 dit herenhuis bouwen. Het huis kreeg twee bijgebouwen: één vlak naast het huis, en een koetshuis tegen de Oudestraat aan. Van een in 1838 gebouwde hoeve langs de Steenstraat, liet Tallon een gedeelte als tuiniers- of conciërgewoning inrichten. Het gebouwtje achter het huis, van rond 1914, herbergde vermoedelijk een installatie om acetyleengas voor de verlichting te maken. Het landhuis is omgeven door een landschappelijk park van circa 1 hectare, met centraal gazon omringd door een gordel van bomen.


ID: 132466 | Landschappelijk element

Watergebonden lijnaanplantingen van gekandelaarde platanen aan de Leie

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai (Gent)
Op het talud lang de Leie staat langs de Bijlokekaai een intacte lijnaanplanting van gekandelaarde platanen.


ID: 308362 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanen als wegbeplanting

Blekersdijk (Gent)
Langs de Blekersdijk staan 22 gekandelaarde platanen, in een rij aangeplant langs de Leie.


ID: 132465 | Landschappelijk element

Watergebonden lijnaanplantingen van gekandelaarde platanen en lindes

Coupure (Gent)
In de herfst van 1795 werd er langs de Coupure een promenade met verschillende bomenrijen aangelegd in opdracht van de prefect van het Scheldedepartement. In de archiefbronnen worden de boomsoorten niet vermeld maar uit een latere bron (1809) blijkt dat het om linden en platanen ging. Nog steeds staan er langs de coupure bomenrijen van platanen en linden. Alle bomen zijn gekandelaard en worden nog periodiek gesnoeid.


ID: 135238 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Zwijnaarde

Eedstraat, Gebuurtestraat, Heistraat, Hutsepotstraat, Kortrijksesteenweg, Pieter Pauwel Rubenslaan, Putstraat, Rijvisschestraat (Gent)
De kastelensite van Zwijnaarde bestaat uit een ensemble van de kastelen Reivissche, Predikherenhof, Nieuwgoed, Puttenhove en De Klosse en het park van de Ghellinck d’Elsegem. Er is een sterke visuele relatie tussen de verschillende sites onderling en via vergezichten en kasteeldreven loopt de architectuur van de gebouwen verder in het landschap. Van de relatief hoge grondwaterstand heeft men in het verleden dankbaar gebruik gemaakt om bij de kasteelsites omgrachtingen, vijvers en waterpartijen aan te leggen. Rondom de kastelen liggen relicten van het oorspronkelijke bulkenlandschap, een door knotwilgenrijen gesloten landbouwgebied waarvan de percelen werden bewerkt in het kader van het wisselstelsel. Nattere delen, in de beekvalleitjes, hebben een meer continu gebruik als grasland gekend. Een aantal kastelen heeft nog een omgrachting als relict van de middeleeuwse site met walgracht.


ID: 132467 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met gekandelaarde platanen bij het Justitiepaleis

Koophandelsplein (Gent)
Parallel met het sierhek van het gerechtsgebouw staat in de vorm van een halve cirkel een lijnaanplanting van acht gekandelaarde platanen. Ze bakenen het voorplein af en geven aan het voorplein een geborgen karakter.


ID: 133373 | Landschappelijk element

Laan met zesentwintig gekandelaarde platanen

Kunstlaan (Gent)
Twee bomenrijen van gekandelaarde platanen sieren de middenberm van de Kunstlaan die een verbindingsweg is tussen het Citadelpark en het Sint-Pietersplein. Deze lijnaanplanting bestaat uit zesenveertig platanen. Het deel tussen het Citadelpark en de Kattenberg is op een paar inboeten na nog intact, het tweede deel vanaf de Kattenberg richting Sint-Pietersplein bestaat uit verschillende generaties boomaanplantingen, minstens vier. De platanen van de eerste generatie hebben zéér knoestige stammen en brede stamvoeten, vermoedelijk is dit een hybride die dicht aanleunt bij de oosterse plataan.


ID: 133047 | Landschappelijk element

Opgaande gewone plataan in het Muinkpark

Muinkpark (Gent)
Het Muinkpark is nog een overblijfsel van de Gentse dierentuin die in 1851, na de verwerving van 3,3 ha weiland, door de Gentse Maatschappij voor Natuurlijke Historie werd aangelegd. Deze boom is de dikste boom van Gent en behoort tot de dikste Gewone platanen van België.


ID: 133369 | Landschappelijk element

Laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen

Parklaan (Gent)
Twee bomenrijen van gekandelaarde platanen sieren de Parklaan die een verbindigsweg is tussen het Citadelpark en Burggravenlaan. Deze lijnaanplanting is nog intact en bezit nog zijn oorspronkelijke boomaanplanting bestaande uit tweeëndertig platanen. Op één boom na hebben alle platanen zéér knoestige stammen en een brede stamvoet. De gewone plataan (Platanus × hispanica, synoniem: Platanus × acerifolia of Platanus × hybrida) is hybride van de oosterse plataan (Plantanus orientalis) en de westerse plataan (Platanus occidentalis). Vermoedelijk zien we hier het verschil tussen hybriden waarvan de een dichter aanleunt bij oosterse (knoestige) en de andere bij de westerse plataan. Hierover kan genetisch onderzoek uitsluitsel geven.