Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

53 resultaten


ID: 132520 | Landschappelijk element

Oude grauwe abeel bij Kasteel van Hardelingen

Hardelingenstraat 5 (Hoeselt)
De grauwe abeel staat in wat nog rest van het laat 19de-eeuwse kasteelpark van Hardelingen en is een belangrijke relict van het oude parkbomenbestand.


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 132081 | Landschappelijk element

Dreef van grauwe abeel De Vierlingen

Kasteelhoekstraat (Ieper)
Een bosdreef werd aangelegd met grauwe abeel en heeft een lengte van circa 150 meter. Een dreef van abeel is zeldzaam, Canadapopulier heeft nagenoeg alle abeeldreven verdrongen.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 307737 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Zwarte Pannenhof met opgaande grauwe abelen

Markebekestraat 51 (Kortrijk)
De private toegangsdreef tot de historische hoeve Zwarte Pannenhof is bekend sinds de 18de eeuw en bestaat uit opgaande bomenrijen van grauwe abeel.


ID: 132740 | Landschappelijk element

Opgaande grauwe abeel Kasteel van Wissekerke

Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Kruibeke)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de-eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De opgaande grauwe abeel is er één van.


ID: 302972 | Landschappelijk element

Populierendreef met opgaande bomen

Kruishoutem (Kruisem)
Haaks op de Appelhoekstraat en evenwijdig met de Stampkotbeek is een populierendreef aangelegd die tevens dienstig is als losweg voor de aanpalende percelen.


ID: 132711 | Landschappelijk element

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.


ID: 134065 | Landschappelijk element

Gemeentelijk park Neromhof

De Biest 10, Ossegemstraat 163, Papenboskant 1A (Meise)
Park in landschappelijke stijl van circa 9,5 hectare met vijver, aangelegd in een bosrijke omgeving bij een rond 1905 gebouwde cottage met neerhof; sporen van oudere aanleg; gemeentelijk openbaar park sinds 1977. Van het oorspronkelijke Neromhof bleef enkel het poortgebouw in cottagestijl bewaard.


ID: 130896 | Landschappelijk element

Abeel met afhangende twijgen

Zoetebeekweg (Oudenaarde)
Aan de rand van een akkerperceel staat een opvallende solitaire abeel met afhangende takken. De boom met treurvorm is zichtbaar vanaf de Zoetebeekstraat en bevindt zich op de historische kouter van Mater