Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

136 resultaten


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 134261 | Landschappelijk element

Parkje en hoogstamboomgaard van hoeve de Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.


ID: 307551 | Landschappelijk element

Vastleggingshagen en houtkanten op molenbelt

Kleimolenstraat 2 (Anzegem)
Gemengde hagen en houtkanten aangeplant als vastlegging van een overgebleven molenbelt


ID: 131534 | Landschappelijk element

Houtwal in Dijlevallei

Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.


ID: 301642 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Borgloon (Borgloon)
Deze kersenboomgaard bestaat uit een variatie van oude bomen en jongere aanplanten ertussen. De boomgaard wordt deels omzoomd door een meidoornhaag en heeft een toegangshek wat bijdraagt tot de ensemblewaarde. De boomgaard wordt voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van 1933.


ID: 303663 | Landschappelijk element

Cluster hoogstamboomgaarden

Borgloon, Groot-Loon (Borgloon)
cluster hoogstamboomgaarden gelegen ten noorden van de Tongersesteenweg, op het grondgebied van de middeleeuwse enclave Groot-Loon


ID: 301606 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Alfonsstraat (Borgloon)
Hoogstamboomgaard gelegen nabij Bommershoven. De boomgaard bestaat voornamelijk uit kersen. De bomen hebben een representatieve groeivorm en er is weinig uitval, de boomgaard is nog vrij volledig. Deze boomgaard is het eerst afgebeeld op de topografische kaart uit 1960.


ID: 305893 | Landschappelijk element

Cluster hoogstamboomgaarden nabij het kasteel van Gors-Opleeuw

Konijnenstraat, Mettekovenstraat, Opleeuwstraat (Borgloon)
De omgeving van het kasteel van Gors-Opleeuw is volledig aangeplant met hoogstamboomgaarden. Het gaat om een combinatie van oudere boomgaarden en jonge aanplanten. De meeste van deze hoogstamboomgaarden worden afgesloten door een traditionele meidoornhaag.


ID: 301648 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Neremstraat (Borgloon)
Deze kersenboomgaard is gelegen tussen de Neremstraat en de Weg naar Heks. De boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw. De boomgaard bestaat volledig uit geënte kersenbomen.


ID: 303560 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard van het kasteel van Rullingen

Rullingen 1 (Borgloon)
Collectieboomgaard van het kasteel van Rullingen.