Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

242 resultaten


ID: 303039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bruyn

Chartreuzenberg 37-39, 37A (Holsbeek)
Landhuis De Bruyn kreeg het huidig uitzicht vooral in 1894, bij verbouwingen van een in 1800-1820 gebouwd buitenhuis. In zelfde bouwfase, bouw van dienstgebouw met "orangiehof, remise en stal". Links van het landhuis, rond gebouwtje uit 1867. De kasteelboerderij kreeg haar L-vormig grondplan in de 19de eeuw. Omgeven door park, aangelegd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, in landschappelijke stijl, circa 10 hectare; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 51014 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux met kastanjebomen

Leenbosstraat, Noordabeelstraat (Hooglede)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, geloftekapel van 1941 tussen twee kastanjebomen.


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 134017 | Landschappelijk element

Tuin van het White Chateau

Meenseweg 261 (Ieper)
Recente tuin van 76a ontworpen door André Van Wassenhove rondom een in de jaren 1920 gebouwd landhuis, dat na WOI op de plaats van het voormalig White Chateau werd opgetrokken.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 51370 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost met opgaande kastanje

Heilig Hartstraat (Izegem)
Eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak, beschaduwd door een kastanjeboom.


ID: 134119 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Sint-Franciscus-Xaverius met tuin en het park van Relst

Aarschotsebaan 126 (Kampenhout)
De villa langs de Aarschotsebaan, op een oude ansichtkaart "Villa Saint-François-Xavier" genoemd, werd in 1909 gebouwd door Marie Bouquéau, weduwe van Antoine De Bruyn en schoonzuster van de eigenaar van het aanpalende kasteel Ten Opstal. Omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 83 are met een vijvertje.


ID: 39903 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Laarstraat (Kampenhout)
Classicistisch kapelletje van zandsteen, beschaduwd door twee kastanjelaars, daterend van 1734.


ID: 130793 | Landschappelijk element

Paardenkastanje bij Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel

Laarstraat (Kampenhout)
De Onze-Lieve-vrouw van Bijstandkapel, gelegen langs een kruispunt van wegen, wordt overschaduwd door een paardenkastanje. Het aanplanten van bomen bij kapellen is een traditioneel gebruik. Traditioneel kiest men voor lindes of eiken. De keuze voor een paardekastanje is dus eerder ongebruikelijk.