Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

107 resultaten


ID: 134058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kaashof met tuin

Beekstraat 42, Plas 25 (Londerzeel)
Het Kaashof is een in oorsprong omgracht, 17de-eeuws landhuis met hoeve. Het complex werd in 1865, 1883 en kort na 1937 verbouwd en uitgebreid. De grote tuin, toegankelijk via een inrijpoort met pijlers en hek, wordt onder meer gekenmerkt door monumentale zomereiken.


ID: 206859 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Beauffort

Diestsesteenweg 31 (Lubbeek)
In 1870 krijgt het kasteel grosso modo zijn huidige vorm, een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën, met drie bouwlagen op een hoge kelderverdieping, toegankelijk via een dreef en gelegen in park met twee kasteelhoeves, grafkapel en hovenierswoning.


ID: 303063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Waterhof met tuin

Staatsbaan 159 (Lubbeek)
Eclectische villa, gebouwd omstreeks 1869 door de weduwe van een van de nazaten Van Roost, met koetshuis aan de Gellenbergstraat. Het pand is gelegen in een tuin in landschappelijker stijl, met enkele zeldzame oude bomen en een vijver met eilandje.


ID: 133379 | Landschappelijk element

Houtkant en opgaande Hollandse linde op talud

Ruspoel (Merelbeke)
Ruspoel is ter hoogte van de hoeve "Clays van Muntestede" een holle weg. De westkant van de holle weg is voorzien van een houtkant. Het talud is in hoofdzaak beplant met gewone acacia en werd als hakhout beheerd. Acacia werd veelvuldig aangeplant voor het aanmaken van weidepalen. Op het talud staat ook een mooi uitgegroeide opgaande lindeboom.


ID: 306291 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Bist

Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 31238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Merris met tuin

Veurnestraat 108 (Poperinge)
'Kasteel Van Merris', naar de bouwheer vrederechter L. Van Merris en de huidige bewoners. Eclectisch herenhuis te vergelijken met andere soortgelijke 'kasteeltjes' van circa 1900 te Poperinge. Omgevende siertuin met tuinpaviljoen, vijver met eendenverblijf, ijskelder, bewaard padenpatroon, hek met pijlerkapel en hekwerk en interessant bomenbestand, waaronder enkele zeldzame soorten.


ID: 300064 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.


ID: 304772 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

's Gravenvoeren (Voeren)
De houtkant bestaat uit opgaande zomereiken, hakhoutstoven van gewone es, zware opgaande veldiepen, sleedoorn, robinia, hazelaar. In de onderbegroeiing komt muskuskruid en boszegge voor.


ID: 131905 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Bauwerd (Voeren)
De houtkant op talud staat ten zuiden van een onverharde weg. De voorkomende soorten zijn zoete kers, ruwe berk, gewone robinia, zomereik, hulst, roos en gewone hazelaar.


ID: 132360 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Berneauweg, Dalhemerweg (Voeren)
De houtkant staat op het talud op de valleirand van 'De Beek'. De gemengde houtkant bestaat uit hakhout van veldesdoorn, opvallend veel hakhout van iep en gewone robinia, opgaande bomen van gewone robinia, eenstijlige meidoorn, hakhout van zoete kers, opgaande bomen van gewone es, hakhout van boswilg, opgaande bomen van Canadapopulier, hakhout van gewone hazelaar, opgaande zomereiken van meer dan 3m omtrek, hakhout en opgaande bomen van gewone esdoorn, kruisbes, roos, gewone kardinaalsmuts, schietwilg en sleedoorn.