Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

28 resultaten


ID: 133140 | Landschappelijk element

Houtkanten met sporen van traditioneel beheer langs holle weg

Weg van Alt Hoeselt naar Tongeren (Tongeren)
Vanaf de twee kruislinden bij de verbindingsweg tussen Henis en ’s Herenelderen loop in noordelijke richting een holle weg. Dit is de oude weg van Alt Hoeselt naar Tongeren die nu als wandelweg in gebruik is. De taluds zijn voorzien van houtkanten met nog duidelijke sporen van traditioneel hakhoutbeheer.


ID: 134143 | Landschappelijk element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.


ID: 131754 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje

Bounder (Voeren)
Het hakhoutbosje bevindt zich in de vallei van de Mabroeckbeek. Het bestaat uit hakhout en opgaande bomen van zwarte els, hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande bomen van gewone haagbeuk, opgaande zoete kers, gewone esdoorn en diverse natuurlijke bijmengingen. Het hakhout bestaat voornamelijk uit els en es. Op het talud langs de akker staat hazelaar.


ID: 131728 | Landschappelijk element

Houtkant op talud van holle weg

Cobus (Voeren)
De houtkant staat op het talud van de holle weg. De gemengde houtkant bestaat uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, roos, hulst, eenstijlige en tweestijlige meidoorn, sleedoorn, knotbomen van haagbeuk, gewone beuk, wilde lijsterbes, knotbomen en opgaande bomen van zomereik, wilg, spar en seringen.


ID: 131685 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

De Plank, Varnstraat (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen twee graslanden. De houtkant bestaat uit hakhout van gewone hazelaar, oude knotbomen van gele bindwilg (met omtrek 600 cm en knothoogte 200 cm), opgaande wilde lijsterbes, knotbomen van zomereik (omtrek 350 cm), hulst, roos, berk, boswilg en zoete kers. Ook een knotboom van eenstijlige meidoorn met omtrek 200 cm (gemeten op 100 cm) staat in de houtkant.


ID: 131762 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Hagelstein (Voeren)
De oude uitgedunde kaphaag staat op de perceelsgrens van een bos en een weiland. De kaphaag bestaat hoofdzakelijk uit geknotte haagbeuken. Er is een bijmening met onder andere gewone hazelaar, boswilg, opgaande zomereik en hulst. Meidoorn is aanwezig als veekeringshaag.


ID: 131773 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg Mabrouck

Mabrouck (Voeren)
De houtkant staat op het talud van een holle weg. De gemengde houtkant bestaat uit hakhout, opgaande bomen en knotbomen van gewone es, hakhout van hazelaar, sleedoorn, rode kornoelje, eenstijlige meidoorn, roos, wilde lijsterbes, trosvlier, kerspruim, opgaande bomen van zomereik en sleedoorn.


ID: 131687 | Landschappelijk element

Kaphaag met knothaagbeuk op talud

Plankerweg (Voeren)
De kaphaag staat op een talud op de perceelsrand tussen weilanden. De knothaagbeuken hebben omtrekken tussen 250 cm en 500 cm. Knotbomen en opgaande bomen van zomereik komen voor naast zoete kers, meidoorn, gewone hazelaar, opgaande es en hakhout van gewone esdoorn.


ID: 131782 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg Reesberg

Reesberg (Voeren)
De houtkant is aangeplant op het talud van de holle weg Reesberg. De struiken en bomen zijn geplant met als functie het voorkomen van erosie. Het hakhout werd gebruikt als brand-, ambachts-, bouw- en geriefhout en loofvoedering. De gemengde houtkant bestaat uit opgaande bomen van zomereik, gewone haagbeuk, tweestijlige meidoorn, eenstijlige meidoorn, opgaande bomen en hakhout van gewone es, hulst, zoete kers, sleedoorn, roos en wilde lijsterbes. De holle weg staat reeds vanaf de Ferrariskaart ingetekend. Ook op latere kaarten zoals Vandermaelen en de reeksen topografische kaarten staat deze holle weg steeds gekarteerd.


ID: 131784 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Reesberg (Voeren)
Deze gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. Het is een restant van een groter boscomplex. De huidige houtkant is de noordoostelijke grens van een verdwenen bos. Het bos was reeds aanwezig op de Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaart van 1873 en de latere 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse kaarten is het bos gekarteerd. Het bos verdwijnt van de kaart tussen 1939 en 1947. De gemengde houtkant markeert een oude bosgrens. De soortensamenstelling bestaat onder andere uit opgaande bomen van gewone es en ruwe berk, hakhout van gewone hazelaar, opgaande beuk met een omtrek tot 200 cm (gemeten op 150cm).