Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1287 resultaten


ID: 300302 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

De Plaats (Aalter)
De vredesboom van Knesselare dateert uit 1919. De boom werd midden tussen het gemeentehuis en de kerk geplant, met een ijzeren afsluiting er rond. De gekandelaarde linde, omtrek 236 cm, staat nu op een verdichte plek en zonder hek.


ID: 300303 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde op dorpsdries

Drieselken (Aalter)
De zilverlinde bevindt zich voor de pastorietuin, in een verhoogd plantbed. De opgaande boom staat op de oude dorpsdries waarop kerk en pastorie gebouwd werden.


ID: 300546 | Landschappelijk element

Jonge opgaande linde als kapelboom

Grote-Kapellestraat (Aalter)
De oude kapellinde werd in 2004 naar aanleiding van de restauratie aan de kapel vervangen. Het is nu een jonge opgaande lindeboom.


ID: 131952 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden bij boerenarbeidershuisje

Hooggoed 2 (Aalter)
Aan beide zijden van de toegang tot het erf staat een opgaande zomerlinden. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 305809 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Ijzeren Hand, Rozestraat (Aalter)
Op het pleintje op de hoek van de Rozestraat en de Ijzeren Hand staat een linde. Op deze locatie is in 1919 een vredesboom aangeplant. De huidige linde is een heraanplanting uit ca. 1930.


ID: 132469 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinde bij Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Een enorme en zéér zwaar ontwikkelde zomerlinde met een stamomtrek van meer 525 cm (gemeten 2012), staat aan de zuidkant van de bakstenen dwarsschuur van de Hoeve genaamd Jezuïetengoed. De lindeboom heeft een takvrije stam van 3,5 meter en had op het moment van de inventarisatie een zeer groot kruinvolume. De boom is traditioneel en op zéér symmetrische wijze gekandelaard. Op het erf en met uitbreiding in het omliggende landschap is de linde opvallend en beeldbepalend.


ID: 130192 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef bij Wachterspoort Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. De dreef, die begint aan de Wachterspoort en gelegen is aan de westzijde van de kasteelvijver, werd in oorsprong beplant met zomerlinden. De dreef biedt plaats aan 60 bomen, er zijn inmiddels 5 bomen verdwenen. Er staan nog 48 zomerlinden uit de oorspronkelijke beplanting, na de aanplanting werd er ingeboet met Hollandse linde (3 stuks) en winterlinde (4 stuks). Samen met de dreef aan de oostzijde van de kasteelvijver omkaderen de beide lindendreven het majestueuze uitzicht op het kasteel.


ID: 130776 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef bij Vijverpoort Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. De dreef, die begint aan de Vijverpoort en gelegen is aan de oostzijde van de kasteelvijver, werd in oorsprong beplant met zomerlinden. De dreef biedt plaats aan 53 bomen, er zijn inmiddels 17 bomen verdwenen. Er staan nog 27 zomerlinden uit de oorspronkelijke beplanting, na de aanplanting werd er ingeboet met Hollandse linde (5 stuks) en winterlinde (4 stuks). Samen met de dreef aan de westzijde van de kasteelvijver omkaderen de beide lindendreven het majestueuze uitzicht op het kasteel.


ID: 305795 | Landschappelijk element

Relict lindedreven Kasteeldomein Poeke

Kasteelstraat, Poekedorpstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. In dit aangeduide deel zijn de dreefbomen gekapt en is enkel nog de stronkopslag van de lindebomen aanwezig. Belangrijk genetisch plantmateriaal uit de 18de eeuw kan hier mits een goed aangepast beheer in stand gehouden worden.


ID: 130971 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden en geschoren hulsthaag

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.