Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1287 resultaten


ID: 133110 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Grote Markt (Antwerpen)
Op de Grote Markt van Antwerpen werd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen een vredesboom geplant. Het plantvak is met vier kettingpalen afgeboord en voorzien van een bronzen bord met tekst. Deze boom is een nog jonge opgaande linde. Op de plaats waar nu de bronzen Brabofontein staat, heeft tot 1882 de vrijheidsboom gestaan die na de Franse revolutie werd geplant.


ID: 131461 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde Rivierenhof

Hooftvunderlei, Sterckshoflei, Ter Rivierenhof (Antwerpen)
De zomerlinde maakt deel uit van het park van het kasteel Rivierenhof en staat in het grasland tegenover de ingang van het Sterckxhof en vormt er visueel een eenheid mee. De lindeboom is met zijn grootte en zijn volume een belangrijk beeldbepalend object in het park. De zomerlinde (Tilia platyphyllos) in het Rivierenhof, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter er rond, is beschermd als monument.


ID: 300029 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Veltwijck

Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Het kasteeldomein van het Hof van Veltwijck bestaat uit een gebouwencomplex in traditionele bak- en zandsteenstijl, gelegen binnen een rechthoekig omgracht landschapspark (binnenpark), en een buitenpark met gekasseide lindedreef.


ID: 81409 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf. rftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en lindeboom. Ten noorden het woonhuis, ten oosten klein stalletje, schuur ten zuiden.


ID: 133092 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is vervangen door een jong exemplaar. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 81408 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Kleine dieper in gelegen hoeve, in kern uit de 18de eeuw, heden met laat 19de-eeuws uitzicht. Losstaande gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Westelijke erfoprit gemarkeerd door erfpijlers met ijzeren hek en lindebomen. Ten noorden het woonhuis en ten oosten de schuur.


ID: 133093 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee gekandelaarde Hollandse linden.


ID: 81620 | Bouwkundig element

Hoeve

Koolbroek 1 (Anzegem)
Klein, voormalig hoevetje met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit twee parallelle volumes, boerenhuis en schuur. Erfoprit gemarkeerd door twee lindes. Verankerde gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur.


ID: 81571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van 1954 met gekandelaarde lindes

Reigemstraat, Schellebellestraat (Anzegem)
Kapel van "1954" zie datering in kruis, beschaduwd door twee lindebomen. Bedehuis van witbeschilderde baksteen op rechthoekige plattegrond.


ID: 133090 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde met boomkapel

Reinstraat 2 (Anzegem)
Tegenover de erftoegang, die in oorsprong begeleid werd door twee welkomstbomen, staat een gekandelaarde linde. De boom staat in een weiland en wordt er door het vee opgezocht om zich te beschermen tegen de zon.