Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1287 resultaten


ID: 133091 | Landschappelijk element

Welkomstboom

Reinstraat 2 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is om veiligheidsredenen verwijderd.


ID: 81588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Vossestraat 21 (Anzegem)
Hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, zie datering woonhuis met jaaranker 1777 in oostelijke zijpuntgevel. Woonhuis, schuur en bakhuisje zijn aangegeven op het primitief plan van het kadaster. Hoeve bestaande uit losstaande gewitte bestanddelen (baksteen of vakwerk) onder zadeldaken en opgesteld rond een deels verhard erf.


ID: 131318 | Landschappelijk element

Vier welkomstlinden

Vossestraat 21 (Anzegem)
De hoeve is langs de straatzijde toegankelijk via een metalen poort met langs weerzijden een gekandelaarde linde als welkomstboom. Ook bij een tweede, zuidelijke erftoegang werden twee zomerlindes als welkomstboom aangeplant.


ID: 81510 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wortegemsesteenweg 48 (Anzegem)
Historische hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw en met nagenoeg behouden configuratie voorgesteld op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Thans aangepast geheel bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een deels verhard erf.


ID: 81594 | Bouwkundig element

De Hespenhoeve

Zwevegemstraat 54 (Anzegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve met volumes van rode baksteen onder zadeldaken en met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Zuidoostelijke erfoprit met vernieuwd ijzeren hek geflankeerd door lindeboom en treurwilg. Woonhuis ten noordwesten, schuur ten noordoosten en stal ten zuidoosten. Buiten het erf, bakhuisje ten westen. Dwarsschuur gedateerd met jaaranker 1874 in zijgevel,


ID: 207476 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel

Brabantstraat (Ardooie)
Linde met driehoekige geschilderde houten boomkapel, op het kruispunt van de Brabantstraat met de Scharestraat en de Ommegangstraat.


ID: 207533 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met welkomstbomen en boomkapel

Hoogbeverenstraat 26 (Ardooie)
Historische hoeve met bewaard begin-19de-eeuws boerenhuis. Aan de erftoegang twee welkomstlindes met boomkapelletje. Aan de noordzijde het witgekalkte boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 207867 | Bouwkundig element

Hoeve

Kasteelstraat 4 (Ardooie)
Van het tweede kwart van de 19de eeuw, op oudere site. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf in losse verharding, toegankelijk via een ijzeren hek geflankeerd door twee gekandelaarde lindes. Eenlaagse roodbruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nokken haaks op straat). Lager stalvolume met vernieuwde erfgevel. Ten zuiden de schuur met deels vernieuwde erfgevel en houten schuifpoort; westelijk wagenhuis en aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten het voormalig bakhuis.


ID: 305873 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Marktplein (Ardooie)
Centraal op het Marktplein in Ardooie, in het verlengde van de Kortrijksestraat, staat een jonge Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom is in februari 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was wegens ouderdom volledig verrot en werd aldus gerooid en vervangen door deze linde. De boom herdenkt de onafhankelijkheid van België (1830).


ID: 305382 | Landschappelijk element

Hollandse linde als kruis- en hoekboom

Edingsesteenweg (Asse)
Waar een onverharde weg samenkomt met de Edingsesteenweg staat een opgaande Hollandse linde. Deze boom werd aangeplant in de hoek van het kadastraal perceel om de eigendomsgrens te markeren. Vlakbij de linde stond een wegkruis dat intussen verdwenen is.