Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

118 resultaten


ID: 133438 | Landschappelijk element

Zilverlinde domein Terhove

Terhove 140-141 (Borgloon)
Deze zilverlinde is gelegen nabij het domein Terhove. De zilverlinde staat samen met een aantal verschillende bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creëren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.


ID: 133006 | Landschappelijk element

Zilverlinden als kerkhofbomen te Wintam

Eduard De Blockstraat (Bornem)
Op het kerkhof bij de Sint-Margarethakerk te Wintam werden 7 zilverlinden van de zelfde generatie aangeplant. De opgaande bomen zijn mooi ontwikkeld en hebben bijgevolg hun representatieve groeivorm behouden. De kerkhofbomen zijn in de dorpskom van Wintam beeldbepalend.


ID: 131083 | Landschappelijk element

Zilverlindes bij paviljoen De Notelaar

Notelaerdreef 8 (Bornem)
Langs het wandelpad in het park bij het paviljoen van De Notelaar staan niet ver van elkaar 2 zilverlindes met stamomtrekken van 233 en 247 cm. De opgaande bomen zijn mooi uitgegroeid en vormen blikvangers voor wandelaars in het park.


ID: 300800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Peten met tuin

Lubbeeksestraat 11 (Boutersem)
Eclectische villa die na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1919 werd heropgebouwd in eclectische stijl door Clement Peten. De oostvleugel van de voormalige hoeve werd heringericht als remise en stallen van de stoeterij. Omgeven door een informele 'herenboerentuin' (31 are) aangelegd circa 1860, met groentekelder en beplantingsheuvel; enkele monumentale bomen uit oorspronkelijke beplanting.


ID: 305831 | Landschappelijk element

Zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Brugge)
In het grasperkje voor de toegang van het kerkhof (en van de voormalige kerk) staat een zilverlinde. Deze boom is in 1920 aangeplant als vredesboom.


ID: 305834 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindes als vredesbomen

Gentpoortvest (Brugge)
Ter hoogte van de Gentpoort staan drie opgaande lindes, als onderdeel van de geplantsoeneerde stadsomwalling. De zilverlindes zijn in 1928 aangeplant, tien jaar na de Eerste Wereldoorlog, ter herdenking aan de bevrijding van de Stad Brugge.


ID: 130966 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zilverlinde De Keizer

Polderstraat 2 (Brugge)
In de met een hekken afgesloten voortuin bij de Villa Hortensia staat een raar gevormde zilverlinde. De boom heeft een ent op een hoogte van 170 cm. Op die hoogte is een kroonenting uitgevoerd met entmateriaal van de hangende zilverlinde (Tilia petiolaris ‘Pendula). Zeven verticale enttakken zijn bekervormig uitgegroeid en op een hoogte van 7,5 meter geknot. De kroonenting is een boomkwekerijtechniek die veel in de fruiteelt werd uitgevoerd maar blijkbaar ook in de boomsierteelt zijn toepassingen kende.


ID: 304208 | Landschappelijk element

Hangende Zilverlinde bij Kasteel van Juffrouw Deschuijter

Hansbekedorp 10 (Deinze)
Achter het voormalige Kasteel van Juffrouw Deschuijter, momenteel het cultuurhuis genoemd, ligt een prachtig relict van een laat 19de-eeuwse tuin. Vandaag is het een drukbezocht parkje in het hart van het dorp. De mooie volgroeide bomen zijn representatief voor een plantenassortiment uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hangende zilverlinde maakt hier deel van uit.


ID: 300301 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Landegemdorp (Deinze)
De opgaande zilverlinde is ten oosten van de kerk geplant. De Landegemse Vrijheidsboom werd vlak na WO II door Jules T'Hooft geplant, op de plaats waar op 22 november 1919 een eerste vredesboom werd geplant. De boom werd na de Eerste Wereldoorlog geplant tussen de kerk en de hoeve van Alfons Naert.


ID: 301815 | Bouwkundig element

Ensemble Demerstraat en Refugiestraat

Demerstraat, Refugiestraat (Diest)
Ensemble dat getuigt van het straatbeeld rond 1900 en sterk beeldbepalend is voor de Demerstraat en het zicht vanuit de Refugiestraat.