Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 308539 | Landschappelijk element

Tuin van het klooster van Betlehem

Sint-Jozefsdreef (Herent)
Voormalig kloosterdomein met deels bewaarde 19de-eeuwse omheiningsmuur, toegangshek en een collectie monumentale bomen.


ID: 133385 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande linden bij Kasteel van Noorderwijk

de Ghellincklaan (Herentals)
De de Ghellincklaan, in 1870 aangeplant door baron Augustin Charles Nicolas T'Serclaes, is een ongeveer 800 meter lange dubbele lindendreef met 382 bomen die het kasteel van Noordwerwijk verbindt met het dorp.


ID: 130824 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dorp, Molenstraat (Herentals)
Lang werd gedacht dat de vrijheidsboom van Morkhoven werd geplat tijdens de Brabantse omwenteling (1789-1791). De boom die toen werd geplant is tijdens de woelige tijden die hierop volgden verdwenen. De boom werd hoogstwaarschijnlijk, naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid, vervangen door een nieuwe vrijheidsboom in 1830. Uit een gespecialiseerde jaarringen analyse blijkt dat de plantdatum zich situeert rond 1830.


ID: 131152 | Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel bij kruispunt

Hekkestraat, Steenhuizestraat (Herzele)
Opgaande linde met boomkapel bij het kruispunt waar de Hekkestraat uitkomt op de Steenhuizestraat. Reeds op de 18de eeuwse Kaart van Ferraris staat hier een kruis of een kapel ingetekend. Het is niet erg duidelijk wat het precies is geweest, maar de boom met boomkapel is hier duidelijk het gevolg van een continue voortzetting van een devote aanplanting horende bij een religieus bouwkundig element of symbool.


ID: 300896 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij wegkruis

Leugenstraat 6 (Herzele)
Op het kruispunt van een landweg met de toegangsweg tot een hoeve staat een wegkruis dat vergezeld wordt van twee Hollandse lindes. De bomen zijn op traditionele wijze gekandelaard.


ID: 132696 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde bij kruispunt van wegen

Zavelstraat 73 (Herzele)
Een mooi ontwikkelde opgaande kapellinde staat bij het kruispunt van de Zavelstraat met de Ransbeekstraat. Het is een Hollandse linde met een stamomtrek van 330 cm (2013). De Hollandse linde vertoont een nestvormige takkenstructuur in de kruin. Heel wat aangeplante lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Meer bepaald een soort inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. Mogelijks is deze lindenkloon een variƫteit die via de handel verspreiding heeft gekend. Verder genetisch onderzoek moet dit bevestigen.


ID: 130650 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Heirweg, Westhovestraat (Heuvelland)
Solitaire opgaande Hollandse linde als hoekboom op het kruispunt van de Heirweg met de Westhovestraat.


ID: 130994 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrijen van linde

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Kerkhofbeplanting met een dubbele opgaande bomenrij van Hollandse linde die het gaanpad rond het kerkhof begeleidt. De kerkhofbeplanting vervangt een vroegere beplanting met gekandelaarde linden.


ID: 133470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef Vrijheid

Heilig Bloedlaan, Vrijheid (Hoogstraten)
De Vrijheid is een langwerpige, pleinvormige straat die aan weerszijden afgezoomd wordt door een rij gekandelaarde linden. Deze dreef vormt de hoofdstraat van Hoogstraten.


ID: 131596 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als schermbeplanting

Haaghoek 2 (Horebeke)
De hoeve werd hoog op de akker ingeplant en is hierdoor onderhevig aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen. Het was in de Vlaamse Ardennen gebruikelijk om in deze omstandigheden het gebouw aan de zuidwestzijde te voorzien van schermbomen, meestal linden. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.