Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

317 resultaten


ID: 132676 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapel- en hoekboom

Boembeke 9 (Brakel)
Bij het kruispunt van Boembeke met Borgveld staat achter een wegkapel een opgaande linde. Naast de functie van kapellinde heeft hij ook een bijkomende rol te vervullen als hoekboom.


ID: 132673 | Landschappelijk element

Bomenrij van drie opgaande linden

Borgveld 4 (Brakel)
De lindenrij staat langs een voetweg die op de kadasterkaart van PC. Popp en de kaart van Van der Maelen is weergegeven, bovendien merken we dat er in de 19de eeuw hier geen gebouw aanwezig was. Op de Ferrariskaart (ca 1775) werd hier wel een hoevetje ingetekend en het erf was volledig afgeboord met een beplanting. In dien tijd was het gebruikelijk om het erf af te boorden met houtkanten die nuttig waren als afsluiting, voor houtproductie (brand-, gerief-, constructiehout) en loofvoedering. Men gebruikte hiervoor een scheer- of kaphaag en hakhout. De nog aanwezige oude kaphaag van fladderiep is plaatselijk onderbroken en de vrijgekomen ruimte is opgevuld door een lijnaanplanting van drie opgaande lindebomen.


ID: 130858 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Op traditionele wijze zijn drie gekandelaarde lindebomen aangeplant bij de zuid-west gevel van het hoevegebouw om er als schermbeplanting te functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. De bomenrij beschermd het woonhuis vooral tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn min of meer in een verticaal vlak geleid en steken boven de onderste dakrand uit. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 241cm.


ID: 301025 | Landschappelijk element

Twee lindebomen als schermbeplanting

Heinestraat (Brakel)
Twee lindebomen als schermbeplanting bij een inmiddels verdwenen hoevetje aan de overkant kant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 301026 | Landschappelijk element

Zes gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Heinestraat (Brakel)
Zes lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 74096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van de vijf linden met kapelbomen

Heksteelstraat (Brakel)
Rechthoekige open wegkapel van gecementeerde bakstenen onder overstekend zadeldak met smeedijzeren kruis, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw. De kapel wordt deels omhaagd en is omgeven door gekandelaarde lindes waarvan er nog vier resteren.


ID: 300875 | Landschappelijk element

Welkomstboom bij verdwenen hoevetje

Leinstraat (Brakel)
Deze Hollandse linde is de enige reminiscentie van het feit dat er op deze plaats een hoevetje heeft gestaan. Gezien de boom dicht bij de straat is ingeplant, is de kans groot dat hij er als welkomstboom is gezet. De boom is door zijn grootte en omvang zéér beeldbepalend.


ID: 132811 | Landschappelijk element

Opgaande schermlinde

Nederpoorterij (Brakel)
Opgaande Hollandse linde met zéér zware nestvormige takkenstructuur in de kruin. De boom staat bij een ruïne van een gebouw dat nog op de kadasterkaart is ingetekend. Hij staat aan de westzijde van de ruïne en is bijgevolg traditioneel aangeplant als schermboom. Heel wat aangeplante Lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Meer bepaald een soort inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. De nest is hier bij de boom aan de Nederpoorterij enorm groot en beslaat wel een kwart van de kruin. Mogelijks is dit genetische type van Hollandse linde een van uit onze contreien verspreide kloon in Europa.


ID: 301024 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Pieter Hoelmanstraat 51 (Brakel)
In de straat staat bij de erftoegang van een hoeve een wegkapel met een beeldbepalende kapellinde. Het is een gekandelaarde Hollandse linde met een stamomtrek van meer dan 3 meter. De kapel staat zéér dicht bij de boom en wordt als het ware erdoor opgeslorpt. De stambasis en wortelaanzetten zijn uitgegroeid tot vóór de kapel en bedekken een deel de dorpel.


ID: 301027 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Rovorst (Brakel)
Vier lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.