Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

52 resultaten


ID: 131702 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Kloosterhofstraat (Voeren)
De houtkant op talud staat op een perceelsgrens. Hij bestaat uit veel gewone esdoorn, hakhout van gewone haagbeuk, meidoorn en berk. Merkwaardig is een op stam gezette gewone vlier met een omtrek van 94 cm.


ID: 131703 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Kloosterhofstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud. De soortensamenstelling bestaat uit opgaande gewone haagbeuken en opgaande gewone essen, veel opgaande gewone esdoornen, meidoorn, berk en roos.


ID: 131882 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud holle weg

Mariahof (Voeren)
De gemengde houtkant bestaat uit opgaande gewone essen, en zwaar hakhout van es, met een omtrek van meer dan 650 cm. Zomereik komt als hakhout en opgaande bomen voor. Hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn. Opgaande bomen van gewone robinia, wintereik en witte paardenkastanje. Veldesdoorn is aanwezig als hakhout en knotbomen. Meidoorn komt voor op de koppen van het talud als veekering. Kruisbes en roos zijn bijmengingen. Ruwe berk, gewone kardinaalsmuts en gladde iep zijn in de houtkant aanwezig. Er is een lijnaanplanting van Canadapopulier.


ID: 131778 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje bij ontginning Reesberg

Reesberg (Voeren)
Het gemengde hakhoutbosje is aangeplant in een ontginningsput bij Reesberg. Het bosje is gekarteerd op de topokaart van 1873 en blijft ook op de latere topokaarten geregistreerd. De opgaande bomen en het hakhout zijn aangeplant met als functie erosiebestrijding enerzijds, en anderzijds hadden ze als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering. Er komen hakhout en opgaande bomen van gewone es voor, hakhout en opgaande bomen van beuk en opgaande zomereiken. Een soortenrijke struikenlaag is aanwezig.


ID: 131784 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Reesberg (Voeren)
Deze gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. Het is een restant van een groter boscomplex. De huidige houtkant is de noordoostelijke grens van een verdwenen bos. Het bos was reeds aanwezig op de Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaart van 1873 en de latere 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse kaarten is het bos gekarteerd. Het bos verdwijnt van de kaart tussen 1939 en 1947. De gemengde houtkant markeert een oude bosgrens. De soortensamenstelling bestaat onder andere uit opgaande bomen van gewone es en ruwe berk, hakhout van gewone hazelaar, opgaande beuk met een omtrek tot 200 cm (gemeten op 150cm).


ID: 131786 | Landschappelijk element

Hooghoutbos bij ontginning Reesberg

Reesberg (Voeren)
Het hooghoutbos staat in een zeer diepe ontginningsput aan Reesberg. Het bos met een cultuurhistorische achtergrond bestaat uit opgaande bomen van ruwe berk, gewone hazelaar, hakhout en opgaande bomen van gewone es, wilde lijsterbes, zomereik, hulst, zoete kers en boswilg. Het bos staat reeds vanaf de kaart van 1872 ingetekend en komt ook op de daarop volgende topokaarten voor.


ID: 131692 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Roodbos, Varnstraat (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen twee weilanden. De houtkant bestaat uit opgaande bomen van gewone es met omtrekken tot 301 cm, opgaande zomereik met omtrek 271 cm, opgaande zoete kers met omtrek 300 cm, wilg, berk, meidoorn, sleedoorn en wilde lijsterbes.


ID: 131726 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Roodbos, Rozengaerden (Voeren)
De gemengde houtkant staat op perceelsgrenzen tussen landbouwpercelen. Het noordelijk deel van de houtkant is midden de 19de eeuw een oude bosgrens, zie kaart van Vandermaelen. Tussen de kaarten van 1904 en 1939 verdwijnt het bos ten voordele van akkers en weilanden. De zuidelijke houtkant is op de Vandermaelenkaart reeds een beplante perceelsgrens tussen landbouwpercelen, dit beeld blijft op latere kaarten behouden. De houtkant bevat relicten van een kaphaag van haagbeuk. Knotbomen van es en zomereik komen voor, samen met gewone hazelaar, meidoorn en hulst. De houtkant werd aangelegd als erosiebestrijding en voor houtproductie.


ID: 300828 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Jagersweg (Westerlo)
Langs de jagersweg te Westerlo, bevindt zich een gemengde houtkant met hakhout van berk en kastanje. Kastanjehakhout komt in de regio wel vaker voor.


ID: 307544 | Landschappelijk element

Dreef van robinia's

Wolfsvenweg (Wuustwezel)
De Wolfsvenweg is een dreef van robinia's in het veteraanstadium. Deze soort werd zelden gebruikt in dreefaanplanten.