Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

46 resultaten


ID: 302473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Devalckeneer-Pilette met tuin

Hoesnaek 53-55 (Pepingen)
Het neoclassicistisch landhuis, ook herenhuis Devalckeneer-Pilette genoemd, met omliggend domein kreeg begin 20ste eeuw zijn huidige uitzicht. Rondom het landhuis werd een informele tuin aangelegd met enkele monumentale en zeldzame bomen en een eind 19de-eeuws tuinpaviljoen.


ID: 134510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Regahof

Steenweg op Gelrode 73-75 (Rotselaar)
Eclectisch kasteel met neogotische kapel en portierswoning gebouwd in 1882-1885 in opdracht van Lambert de Wouters d'Oplinter ter vervanging van een 18de-eeuws 'huis van plaisantie', waarbij het ontwerp van het nieuw kasteel toegeschreven wordt aan de Antwerpse architect Joseph Schadde (1818-1894); kasteeldomein van circa 12 hectare vernoemd naar de Leuvense professor en rector Henricus Josephus Rega (1690-1754) die het goed in 1724 aankocht; kasteel omgeven door park in late landschappelijke stijl met ommuurde moestuin, halve serre, grot en serpentinevijver met boogbrugje, eveneens aangelegd in de jaren 1880; vroeg-18de-eeuwse eilandtuin van 'huis van plaisantie' en diverse oude bomen bleven bewaard.


ID: 303487 | Landschappelijk element

Kasteelpark Peten-Van Halen

Halingenstraat 76 (Sint-Truiden)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter daterend uit de late 19de eeuw, aangelegd in een ouder domein met 'Engelse tuin' dat van hoeve naar kasteel promoveerde; tuinpaviljoen uit het einde van de 18de eeuw, belangrijk hek­werk van rond 1900, en overparkje uit begin 20ste eeuw.


ID: 303476 | Landschappelijk element

Parkje van Villa Les Tilleuls

Helshovenstraat 35 (Sint-Truiden)
Villaparkje uit de tweede helft van de 19de eeuw met voortuin, straathek, bomenrijk parkje en lindendreef naar de achteraan gelegen boomgaard met barrier.


ID: 303472 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje

Luikersteenweg 559-561 (Sint-Truiden)
Herenboerenparkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter uit omstreeks 1900 en een geometrische tuin met classicistisch paviljoen uit de tweede helft van de 18de eeuw, bij een imposant 18de-eeuws hoevecomplex. Tuinvijver, bruggetjes, prieel van haagbeuk. Interessant laat 19de-eeuws hekwerk.


ID: 303097 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kleerbeek

Kasteeldreef 4-8 (Tielt-Winge)
Eclectisch landhuis omgeven door park met molenvijver. Historisch kasteel ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw. Rond 1894 verbouwd door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart. Bewaarde hoevevleugel in 1892 uitgebouwd tot koetshuis en oranjerie. Lang, smal perceel met serre. In 1907 verbouwing van het kasteel naar ontwerp van Theo Van Dormael in samenwerking met schilderdecorateur Oscar Algoet en beeldhouwersatelier Van Uytvanck. Circa 10 hectare 'lusthof' met dreven naar omgevende bossen en dorpskern; vroeg-landschappelijke aanleg rond de vijver aan noordzijde kasteel, strak geometrische aanleg aan zuidzijde met sporen van 'Franse' tuin naar ontwerp van Auguste Delvaux aangelegd in 1911-1914; oude en zeldzame bomen, recente aanplantingen van zeldzame boomsoorten.


ID: 134214 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ast

Aststraat 248-250 (Tienen)
Eclectisch landhuis gebouwd in 1864 in opdracht van Gustaaf Vandenschilde, wijnhandelaar uit Tienen, en in 1917 aangepast door de Brusselse wisselagent Gaston Philips door toevoeging van hoekrisalieten onder hoge schilddaken. Landhuis met kasteelallures met bijgebouw en bewaard betreedbaar kapelletje uit 1822, omgeven door landschappelijk park van bijna 2 hectare; unieke collectie van oude en zeldzame bomen, onder meer Calfornische torreya.


ID: 308034 | Landschappelijk element

Fijnspar bij splitsing wegen

Overrepen (Tongeren)
In Kolmontbos markeert een solitaire fijnspar die op een heuveltje werd geplant, de splitsing van de holle weg met een wegtracé dat naar de burchtruïne leidt. De aanplant van de fijnspar kadert vermoedelijk in de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij Kolmontbos en de ruïne werden geïntegreerd. De fijnspar werd als solitaire boom bij de splitsing van twee wegen geplant om dit punt te markeren. 


ID: 132383 | Landschappelijk element

Houtkant op steilrand langs de Berwijn

Berwijnstraat, Voerenstraat (Voeren)
De gemengde houtkant op de linker oever van de rivier de Berwijn bestaat uit opgaande en geknotte bomen van zomereik, hakhout van hazelaar, knotbomen van gele bindwilg en knotbomen en hakhout van winterlinde. Het hakhout van een winterlinde meet 560 cm omtrek. Gewone haagbeuk, zoete kers, fijnspar en Canadapopulier komen voor als opgaande bomen. Gewone robinia in zowel hakhout als als opgaande bomen, olm, lork, gewone es (hakhout, opgaande en geknotte bomen) en hakhout van veldesdoorn, zwarte els en kraakwilg komen voor. In het talud is er een restant van een veekering bestaande uit eenstijlige meidoorn. Er is een natuurrijke verrijking van schietwilg.


ID: 131728 | Landschappelijk element

Houtkant op talud van holle weg

Cobus (Voeren)
De houtkant staat op het talud van de holle weg. De gemengde houtkant bestaat uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, roos, hulst, eenstijlige en tweestijlige meidoorn, sleedoorn, knotbomen van haagbeuk, gewone beuk, wilde lijsterbes, knotbomen en opgaande bomen van zomereik, wilg, spar en seringen.