Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

160 resultaten


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 308067 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag en topiary van taxus rond kerkhof

Oppemkerkstraat, Pastoriestraat (Meise)
Rond het kerkhof van de Sint-Stephanuskerk in het gehucht Oppem bij Wolvertem is een afsluitingshaag van taxus geplant. Twee toegangen tot het kerkportaal zijn geflankeerd door telkens twee bolvormig geschoren taxustopiary.


ID: 131489 | Landschappelijk element

Taxustopiary met diamantkopmotief in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. In het centrale grasveld voor de winterserre werden in een symmetrisch patroon en aan beide zijden van een tennisveld, afzonderlijke taxustopiary aangeplant. Deze topiary worden geschoren met een diamantkopmotief, mogelijk verwijzend naar de dakvorm van de winterserre.


ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.


ID: 132048 | Landschappelijk element

Taxus als schermbeplanting bij de Breembosmolen

Braambos 13 (Ronse)
Deze taxus geeft beschutting aan het molenrad. Dit is een gebruik dat nog dateert uit de tijd dat het rad en bijhorende constructies uit hout werden vervaardigd en tegen het uitdrogen dienden beschermd te worden. Meestal werd hiervoor linde aangewend omdat lindebladeren een zeer goed zonnescherm produceren. Hier bij de Breembosmolen heeft de wintergroene taxus deze beschermende rol overgenomen.


ID: 304150 | Landschappelijk element

Twee taxussen in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg-20ste eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Twee wintergroene taxusstruiken behoren nog tot het aangeplante assortiment uit die periode.


ID: 300537 | Landschappelijk element

Twee Ierse taxussen in de voortuin van de pastorie

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
Twee beeldbepalende zuilvormige taxussen in de voortuin van de pastorie.


ID: 300999 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren taxus bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Binnen de contouren van het driehoekige molenerf is er in een functionele indeling voorzien: een werkbare ruimte bij de molen en de schuur en een met wintergroene taxushaag afgesloten ruimte dienstig als moestuin en restruimtes in functie van het vee. Hoog bovenop de kouter werd deze wintergroene haag gezet als scherm en beschermde men alzo de vroege groenten tegen gure noord- en oostenwind.


ID: 42718 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.


ID: 300531 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette taxussen bij toegang naar kalvarie op het kerkhof

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Aan de oostzijde van de kerk, als toegang tot de calvarie, staan twee op stam gezette taxussen. Uit oude postkaarten kunnen we opmaken dat ze ooit als geschoren heester werden onderhouden. De toppen zijn kruinvormig uitgegroeid en nu wordt enkel nog de begroeiing op de stammen bijgeknipt of geschoren.