Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

155 resultaten


ID: 300684 | Landschappelijk element

Oude op stam gezette taxus

Rijkbos 51 (Zottegem)
Op het noorden en tegen de blinde gevel van de boerenwoning staat een flink uit de kluiten gewassen taxus. Deze wintergroene struik werd op stam gezet en is hier uitgegroeid tot een boom met een stamomtrek van ongeveer 2 meter omtrek.


ID: 300685 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag als erfafsluiting

Rijkbos 51 (Zottegem)
Het erf van een boerenwoning wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene scheerhaag van taxus. De nutstuin werd op deze wijze afgesloten van de gure noorderwind en men bekwam hierdoor een microklimaat.


ID: 130575 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Strijpenplein 2 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de eeuwse pastorie is er een achtertuin uit die zelfde periode, de tuin werd deels ingericht als terrein voor jeugdwerking. Een deel van de nog oorspronkelijke beplantingen heeft een aparte inventarisatiefiche gekregen. Op stam gezette taxus behoort nog tot dit plantenassortiment.


ID: 130101 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus en buxus

Beekmeers 51 (Zwalm)
De voormalige moestuin op het erf is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 132753 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag bij pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
De tuin bij de pastorie is aan de straatzijde afgesloten met een scheerhaag bestaande uit taxus. De wintergroene haag heeft hier als functie inkijken te voorkomen en indringing te verhinderen.


ID: 301437 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus als hoekboom

Boembeekstraat zonder nummer (Zwalm)
Op enen gezette taxusstruik in de hoek van een kadastraal perceel. De opgaande taxus staat op een kruispunt van buurtwegen.


ID: 130047 | Landschappelijk element

Vijf op stam gezette taxussen in kapelhof

Gaverbosdreef zonder nummer, Steenstraat zonder nummer (Zwalm)
In de kapelhof is rondom de kapel een aanplanting uitgevoerd met op stamgezette taxussen. Samen met de twee kapelbomen aan de straatzijde vormen ze een mooi geheel.


ID: 130134 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshagen bij moestuin

Kerkstraat zonder nummer (Zwalm)
Een gemengde afsluitingshaag bij een moestuin, in oorsprong bestaande uit deels meidoorn en deels taxus met inboet van haagliguster en haagbeuk en natuurlijke bijmenging van esdoorn, es en hulst. Het betreft een scheerhaag die met uitzondering van es geschoren wordt op scheerhoogte. De doorgeschoten essentakken worden hier geoogst vermoedelijk voor geriefhout zoals: bomenstaken of schopstelen.


ID: 133340 | Landschappelijk element

Op enen stam gezette taxus

Noordlaan 11 (Zwalm)
De aanplantingen in de pastorietuin dateren uit een aanlegfase uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hellende tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De op stam gezette taxus is er één van.


ID: 130073 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus

Paulatemstraat 29, Vlaanderdal zonder nummer (Zwalm)
De achtertuin van het huis Paulatemstraat 29 paalt aan Vlaanderdal en is aan de straatzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkomt indringing en door haar wintergroen karakter werd inkijken in de tuin voorkomen.