Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

159 resultaten


ID: 130047 | Landschappelijk element

Vijf op stam gezette taxussen in kapelhof

Gaverbosdreef, Steenstraat (Zwalm)
In de kapelhof is rondom de kapel een aanplanting uitgevoerd met op stamgezette taxussen. Samen met de twee kapelbomen aan de straatzijde vormen ze een mooi geheel.


ID: 130134 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshagen bij moestuin

Kerkstraat (Zwalm)
Een gemengde afsluitingshaag bij een moestuin, in oorsprong bestaande uit deels meidoorn en deels taxus met inboet van haagliguster en haagbeuk en natuurlijke bijmenging van esdoorn, es en hulst. Het betreft een scheerhaag die met uitzondering van es geschoren wordt op scheerhoogte. De doorgeschoten essentakken worden hier geoogst vermoedelijk voor geriefhout zoals: bomenstaken of schopstelen.


ID: 133340 | Landschappelijk element

Op enen stam gezette taxus

Noordlaan 11 (Zwalm)
De aanplantingen in de pastorietuin dateren uit een aanlegfase uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hellende tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De op stam gezette taxus is er één van.


ID: 130073 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus

Paulatemstraat 29, Vlaanderdal (Zwalm)
De achtertuin van het huis Paulatemstraat 29 paalt aan Vlaanderdal en is aan de straatzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkomt indringing en door haar wintergroen karakter werd inkijken in de tuin voorkomen.


ID: 130088 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij boerenarbeidershuis

Paulatemstraat 31 (Zwalm)
De achtertuin van het boerenarbeidershuis is aan de noord- en westzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de moestuingewassen.


ID: 130150 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Peperstraat 13 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Peperstraat 13, is aan de noordzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 130298 | Landschappelijk element

Topiary van taxus

Sint-Annastraat 3 (Zwalm)
Wintergroene taxus werd in een kunstmatige vorm gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een op stam gezette struik met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn meestal door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, een eend, kip of een haan.


ID: 130138 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Steenweg 76 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Steenweg 76, is aan de noordoostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 133079 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Avelgemstraat 180 (Zwevegem)
Achter in de moestuin aansluitend bij de z.g. “Kasteelhoeve” (nr. 182) staat een nog mooi onderhouden Taxusprieel. Het is een ornamenteel object dat bestaat uit vier hoek elementen gevormd door getrapte blokvormen met op de top een halve bol als afsluiter. Centraal bevindt er zich een hoog cilindervormig deel, ook voorzien van een halve bol als koepelelement.