Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

155 resultaten


ID: 130088 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij boerenarbeidershuis

Paulatemstraat 31 (Zwalm)
De achtertuin van het boerenarbeidershuis is aan de noord- en westzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de moestuingewassen.


ID: 130150 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Peperstraat 13 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Peperstraat 13, is aan de noordzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 130298 | Landschappelijk element

Topiary van taxus

Sint-Annastraat 3 (Zwalm)
Wintergroene taxus werd in een kunstmatige vorm gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een op stam gezette struik met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn meestal door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, een eend, kip of een haan.


ID: 130138 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Steenweg 76 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Steenweg 76, is aan de noordoostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 133079 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Avelgemstraat 180 (Zwevegem)
Achter in de moestuin aansluitend bij de z.g. “Kasteelhoeve” (nr. 182) staat een nog mooi onderhouden Taxusprieel. Het is een ornamenteel object dat bestaat uit vier hoek elementen gevormd door getrapte blokvormen met op de top een halve bol als afsluiter. Centraal bevindt er zich een hoog cilindervormig deel, ook voorzien van een halve bol als koepelelement.