Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

155 resultaten


ID: 134540 | Landschappelijk element

Boerentuin

Koersel-Dorp 24 (Beringen)
Gemengde moes- en bloementuin met snoeivormen, naast en achter een dorps­huis uit 1856, met blau­were­gen tegen de straat­gevel.


ID: 134535 | Landschappelijk element

Gemeentelijk park

Koolmijnlaan 206 (Beringen)
Villapark van ongeveer 7 hectare, de voormalige tuin bij de direc­teurswoning van de mijn, nu gemeentelijk park, daterend uit het begin van de 20ste eeuw maar veelvuldig aangepast.


ID: 130924 | Landschappelijk element

Taxus op voormalig boerenerf

Kruibekesteenweg 48 (Beveren)
Oude taxus met een stamomtrek van 360 cm. De taxus dateert uit de periode van de vroegere, nu verdwenen, boerderij met walgracht. De vijver in de tuin zou er nog een restant van zijn.


ID: 300753 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vijverhof

Bierbeekstraat 89-95 (Bierbeek)
Neoclassicistisch kasteel met invloeden Lodewijk XVI-stijl, gebouwd tussen 1905 en 1910 in opdracht van ridder Romain de Schouteete de Tervarent en vrijwel volledig gereconstrueerd in 1920-125 door de gebroeders De Keyser uit Heverlee; landhuis met oudere aanhorigheden, waaronder koetshuis, ijskelder en hovenierswoning, omgeven door tuin van circa 4,5 hectare in vroeg-landschappelijke stijl, met aanhorigheden inbegrepen meer dan 7 hectare, aangelegd omstreeks 1800 rond een molenvijver en een huis van plaisantie; enkele zeldzame oude bomen.


ID: 307545 | Landschappelijk element

Taxushaag bij Lourdeskapel

Bisschoppenstraat zonder nummer (Bierbeek)
In de Bisschoppenstraat staat de kapel O.-L.-Vrouw van Lourdes of de kapel van Klein Scherpenheuvel die in 1906 werd opgericht door de familie Daulmerie-Marteau. Rondom de kapel werd in een halve cirkel een taxushaag (Taxus baccata) aangeplant.


ID: 307984 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Hoegaardsesteenweg zonder nummer, Kapelstraat zonder nummer (Bierbeek)
Op de hoek van de Hoegaardsesteenweg en de Kapelstraat in Opvelp staat een kleine wegkapel met links ervan een imposante op stam gezette taxus. De taxus heeft een breed uitgegroeide kruin die tot over het kapelletje reikt. Deze soort is een typische beplanting voor een religieuze context omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 307987 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen

Hoegaardsesteenweg zonder nummer (Bierbeek)
De parochiekerk Sint-Antonius-Abt in Opvelp dateert uit 1770 met rondom het volledig met een bakstenen muur omsloten kerkhof. De enige beplanting op het kerkhof bestaat uit een naaldboom en drie op stam gezette taxussen. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt geplant.


ID: 300752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hottat

Holleweg 3 (Bierbeek)
Kasteel in eclectische stijl, wederopgebouwd na vernieling in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omgeven door landgoed van circa 45 hectare, waarvan de embryonale landschappelijke aanleg uit begin 19de eeuw rond 1840 wordt uitgebreid en rond 1900 grotendeels de 18de-eeuwse geometrische patronen verdringt.


ID: 533 | Bouwkundig element

Herenhuis Claes met tuin

Brugstraat 2 (Bilzen)
Alleenstaand herenhuis uit midden 19de eeuw, thans Vredegerecht. Gerestaureerd in 1987. Bijhorende tuin met een collectie oude bomen.


ID: 134469 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schiplaken

Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)
Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.