Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15 resultaten


ID: 132383 | Landschappelijk element

Houtkant op steilrand langs de Berwijn

Berwijnstraat, Voerenstraat (Voeren)
De gemengde houtkant op de linker oever van de rivier de Berwijn bestaat uit opgaande en geknotte bomen van zomereik, hakhout van hazelaar, knotbomen van gele bindwilg en knotbomen en hakhout van winterlinde. Het hakhout van een winterlinde meet 560 cm omtrek. Gewone haagbeuk, zoete kers, fijnspar en Canadapopulier komen voor als opgaande bomen. Gewone robinia in zowel hakhout als als opgaande bomen, olm, lork, gewone es (hakhout, opgaande en geknotte bomen) en hakhout van veldesdoorn, zwarte els en kraakwilg komen voor. In het talud is er een restant van een veekering bestaande uit eenstijlige meidoorn. Er is een natuurrijke verrijking van schietwilg.


ID: 132379 | Landschappelijk element

Knotwilg

Grijzegraaf (Voeren)
De oude knotwilg staat op de perceelsgrens langs de weg. De omvangrijke boom, met een omtrek van 439 cm, is een van de dikste van de regio. De kraakwilg heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132380 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

Grijzegraaf, Moleke, Mulleke (Voeren)
De gemengde houtkant staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en knotbomen van schietwilg, hakhout van zwarte els, eenstijlige meidoorn, knotbomen van gele bindwilg, kraakwilg, opgaande Canadapopulieren, hakhout van gewone robinia, knotbomen van gewone es, boswilg en gewone hazelaar. Het hakhout van schietwilg heeft een omtrek tot meer dan 300 cm, de geknotte schietwilgen hebben een omtrek van meer dan 400 cm. Het hakhout van zwarte els heeft een omtrek tot meer dan 600 cm.


ID: 132335 | Landschappelijk element

Houtkant op taluds bij holle weg

Schophem (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de taluds van een holle weg. De houtkant is zeer soortenrijk en bestaat onder andere uit opgaande bomen en hakhout van gewone es, hakhout van gewone hazelaar, Amerikaanse vogelkers, hakhout van veldesdoorn, sleedoorn, rode kornoelje, hakhout van gewone haagbeuk, gewone kardinaalsmuts, gewone esdoorn, wilde liguster, knotbomen van kraakwilg, hakhout van winterlinde, kruisbes en opgaande bomen van gewone robinia. Op de kop van het talud staat eenstijlige meidoorn als restant van een geschoren veekeringshaag.


ID: 130230 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kraakwilgen als welkomstboom

Wijlegem 11 (Zwalm)
De toegang tot het erf is beplant met twee gekandelaarde kraakwilgen. Alhoewel volgens de traditie meestal linde wordt gebruikt, bestaan hier de welkomstbomen uit kraakwilg. Het zijn bomen met enorme stamomtrekken, de zwaarste boom had een stamomtrek van 432 cm. De kans is groot dat deze wilgen hier ook zijn gezet om wilgentenen te oogsten waarmee men manden kon vlechten of herstellen. Dat de vroegere bewoner kennis had van de wilgensoorten waarmee men kon vlechten blijkt ook uit de aanwezigheid van onder andere gele bindwilg.