Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

35 resultaten


ID: 131781 | Landschappelijk element

Houtkant bij poel

Reesberg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de oever van een poel. De houtkant staat onafgebroken sinds 1873 gekarteerd op de topografische kaarten. De houtkant werd aangelegd voor het voorkomen van erosie van de oevers. De gemengde houtkant bestaat uit opgaande gewone beuk met omtrek 190 cm (op 150 cm hoogte), opgaande zoete kers met omtrek 200 cm (op 150 cm hoogte), opgaande gewone es, zomereik, hulst en meidoorn.


ID: 131726 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Roodbos, Rozengaerden (Voeren)
De gemengde houtkant staat op perceelsgrenzen tussen landbouwpercelen. Het noordelijk deel van de houtkant is midden de 19de eeuw een oude bosgrens, zie kaart van Vandermaelen. Tussen de kaarten van 1904 en 1939 verdwijnt het bos ten voordele van akkers en weilanden. De zuidelijke houtkant is op de Vandermaelenkaart reeds een beplante perceelsgrens tussen landbouwpercelen, dit beeld blijft op latere kaarten behouden. De houtkant bevat relicten van een kaphaag van haagbeuk. Knotbomen van es en zomereik komen voor, samen met gewone hazelaar, meidoorn en hulst. De houtkant werd aangelegd als erosiebestrijding en voor houtproductie.


ID: 131734 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Roodbos (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de weg. Het hakhout en de opgaande bomen voorkomen erosie van de steile helling. Een andere functie was het produceren van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering. De houtkant bestaat uit hakhout van gewone hazelaar, gewone es, iep (mogelijk Ulmus hollandica), opgaande bomen van gewone es, zomereik en struiken van onder andere gladde iep en meidoorn. Vanaf de topokaart van 1873 komt het wegenpatroon overeen met de huidige situatie. Het beplant talud is op alle latere topokaarten aanwezig.


ID: 131758 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Roodbos (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich deels op het talud van een holle weg en deels op een oude bosgrens. De holle weg en het bos zijn reeds op de midden 19de eeuwse kaart van Vandermaelen te zien. Het bos blijft tot de kaart van 1939 duidelijk herkenbaar aanwezig. Op de kaart van 1969 is het bos gerooid en omgezet in landbouwgebied. De houtkant volgt de oude bosgrens. De holle weg blijft al die tijd ongewijzigd weergegeven op de kaarten. In één van de perceelshoeken staat een hoekboom, een opgaande eik met omtrek 201 cm (gemeten op 150 cm). De houtkant bestaat onder meer uit zes zware struiken van rode kornoelje, hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn, knotbomen van gewone haagbeuk als relict van een zeer oude kaphaag. De houtkant werd aangeplant als erosiebestrijding en in functie van houtproductie.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.