Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

17 resultaten


ID: 132338 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mariahof (Voeren)
De houtkant op talud staat op de perceelsgrens tussen twee weilanden. Hij bestaat hoofdzakelijk uit gewone es, met hakhout met een omtrek van vijf tot zes meter. Ook hakhout van gewone hazelaar is aanwezig. Daarnaast komt ook eenstijlige meidoorn, kruisbes en roos voor.


ID: 132357 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Mennekesput (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de holle weg. De soorten bestaan uit hakhout van gewone hazelaar, hakhout van gewone esdoorn, opgaande bomen en hakhout van gewone robinia, opgaande bomen en hakhout van gewone es, knotbomen van gewone haagbeuk, zomereik, opgaande bomen van Canadapopulier, kruisbes, rode kornoelje, iep, zoete kers en Amerikaanse vogelkers. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud. Deze veekeringshaag heeft sporen van vlechtwerk.


ID: 131673 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Nuroperveld (Voeren)
De gemengde kaphaag staat op de perceelsgrens van weilanden. De kaphaag bestaat uit gele bindwilg met omtrek 343 cm en 750 cm, met knothoogtes van 200cm en 400cm. Gewone haagbeuk met omtrek 200cm en knothoogte 200cm en gewone es als opgaande boom en knotboom komen voor. De knotessen hebben stamomtrekken tussen 233 cm en 340 cm en een knothoogte van 200 cm. Ook knoteiken en hakhout van hazelaar zijn aanwezig. Daarnaast zijn er ook bijmengingen met roos, mispel en zoete kers.


ID: 131785 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud bij ontginning

Reesberg (Voeren)
De gemengde houtkant komt voor bij een talud dat aansluit bij een hooghoutbos op een ontginningsplaats in Reesberg. Op de Poppkaart is de huidige perceelsstructuur reeds aanwezig. De noordoostelijke uitloper van het perceel heeft bos als bodemgebruik in de periode 1873- 1904. Later werd steeds een houtkant langs het talud gekarteerd. Meer zuidelijk sluit de houtkant aan bij het beboste perceel van de ontginningsplaats. De oude houtkant bestaat uit beuk met vlechtwerk, een restant uit een kap- of scheerhaag. Deze beukenhaag is nu zijlings geschoren door de koeien. Ook opgaande bomen en hakhout van gewone es zijn aanwezig in de houtkant.


ID: 132335 | Landschappelijk element

Houtkant op taluds bij holle weg

Schophem (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de taluds van een holle weg. De houtkant is zeer soortenrijk en bestaat onder andere uit opgaande bomen en hakhout van gewone es, hakhout van gewone hazelaar, Amerikaanse vogelkers, hakhout van veldesdoorn, sleedoorn, rode kornoelje, hakhout van gewone haagbeuk, gewone kardinaalsmuts, gewone esdoorn, wilde liguster, knotbomen van kraakwilg, hakhout van winterlinde, kruisbes en opgaande bomen van gewone robinia. Op de kop van het talud staat eenstijlige meidoorn als restant van een geschoren veekeringshaag.


ID: 132350 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Schophem (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande bomen van Canadapopulier, gele kornoelje, eenstijlige meidoorn, kruisbes, rode kornoelje, gewone hazelaar, gewone kardinaalsmuts, kerspruim, roos, bosrank en okkernoot.


ID: 132294 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Snauwenberg, Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich langs een pad, op een talud tussen een weiland en een wastine. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, opgaande bomen en hakhout van zoete kers, gewone kardinaalsmuts, roos, bosrank, kruisbes en gewone hazelaar. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.