Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39 resultaten


ID: 131414 | Landschappelijk element

Opgaande populier bij vierschaar op Vollanderkouter

Moeielos, Vierschaar, Vollander (Zottegem)
Een Marilandicapopulier (Populus x canadensis 'Marilandica') van maximum 150 jaar oud staat boven op de heuvelrug van de Vollanderkouter te Strijpen en vormt er een belangrijk herkenningspunt in het landschap. Hij staat op een plaats waar vroeger de vierschaar gehouden werd voor de ingezetenen van omliggende parochies en waar oude wegen samen komen.


ID: 307998 | Landschappelijk element

Moerstraat

Moerstraat (Zuienkerke)
De Moerstraat is een onverharde weg die de polder van Meetkerke doorkruist . De weg heeft een onregelmatig tracé en is langs weerszijden beplant met populieren, onder andere van het type Marilandica. De Moerstraat is aangelegd op een dijkje en volgt voor een deel het tracé van het 'Moerdycxken', de 17de-eeuwse aarden omringdijk.


ID: 305194 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Hundelgemsebaan (Zwalm)
Bereikbaar vanaf de Hundelgemsebaan staat langs een losweg een mooi ontwikkelde opgaande Canadapopulier. Hij staat als hoekboom langs de rechtgetrokken Zwedebeek. Het is een oude populierenkloon van het vrouwelijk geslacht en is daarom vermoedelijk een Marilandicapopulier. De boom heeft een indrukwekkende stamomtrek van 423 cm, een totale hoogte van 36 m en een kruindoormeter van 28 m. De boom is mooi gevormd en beeldbepalend.


ID: 130297 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Kamperstraat, Sint-Annastraat 44-46 (Zwalm)
In Rozebeke en zichtbaar vanaf de Kamperstraat staat in de hoek van een boomgaard een enorme opgaande canadapopulier als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 4 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan. Het betreft hier tevens een oude Marilandica, dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier.


ID: 130213 | Landschappelijk element

Opgaande canadapopulier als hoekboom

Kortendries (Zwalm)
In de Zwalmvallei en zichtbaar vanaf de Kortendries staat in de hoek van een weide een opgaande canada als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van meer dan 4 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130183 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Moldergem (Zwalm)
In de rand van een weide, aansluitend bij een losweg staat een oude canadapopulier. Het betreft hier een Marilandicapopulier, een oude populierenkloon. De holle boom heeft een kunstmatige snoeihoogte van circa 6 meter en een stamomtrek van meer dan 3,5 meter.


ID: 130201 | Landschappelijk element

Knotpopulier als hoekboom

Moldergem (Zwalm)
Langs Moldergem staat een knotpopulier in de wegberm bij de toegang ,een draaiboom, van een weide. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout. Het betreft hier een Marilandicapopulier, een oude populierenkloon.


ID: 130203 | Landschappelijk element

Knotpopulier als hoekboom

Moldergem (Zwalm)
Langs Moldergem staat een mooi gevormde knotpopulier tussen weiland en akker. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout. Het betreft hier een Marilandicapopulier, een oude populierenkloon.


ID: 130234 | Landschappelijk element

Drie hoog geknotte populieren in een knotwilgenrij

Wijlegem (Zwalm)
In een knotwilgenrij staan 3 hoog geknotte populieren. Het zijn oude populierenklonen die sterk gelijken op de zwarte populier en hier tussen de wilgen geplant zijn om traditioneel geknot te worden in functie van het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering. Ze zijn hoog geknot omdat ook de stam hierdoor een hogere economische waarde had.