Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

552 resultaten


ID: 132064 | Landschappelijk element

Hulsthaag

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Bij een hoeve werd een hulsthaag aangeplant om het erf af te sluiten. De haag is in organische vormen geschoren en bestaat voornamelijk uit hulst met een, al dan niet op natuurlijke wijze ontstane, bijmenging van meidoorn.


ID: 132066 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Kasteelhoek 39 (Beernem)
De huisweide aansluitend bij de hoeve Kasteelhoek 39, wordt op de westelijke perceelsrand afgesloten met een in organische vormen geschoren veekeringshaag.


ID: 133365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag

Fr. De Greefstraat, Wolfpoortstraat (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.


ID: 131502 | Landschappelijk element

Meidoorn rond het Moordenaarskruis

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
Oude meidoorn naast het ‘Moordenaarskruis’ vlak bij de Hoegaardsesteenweg ten oosten van Opvelp. In het open akker landschap rondom het ijzeren kruis is er de laatste eeuwen bijzonder weinig veranderd. Boom hoort bij kruis, maar kruis amper zichbaar doordat het is opgenomen door de boom


ID: 701 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1820

Driesstraat 22-24 (Bilzen)
Reeds op de Ferrariskaart staat een langgestrekte hoeve aangeduid op deze plaats; hiervan bleven geen sporen bewaard. De oude kern van de huidige gebouwen dateert van 1820.


ID: 133142 | Landschappelijk element

Veekering van geschoren meidoornhaag

Zonhoevestraat (Bilzen)
Het weiland gelegen aan de Zonhoevestraat, langs het wandel- en fietspad, wordt aan de zuidoostzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft een totale lengte van ongeveer 60 meter.


ID: 131534 | Landschappelijk element

Houtwal in Dijlevallei

Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.


ID: 300045 | Landschappelijk element

Boomgaard met veekeringshaag

Bommershoven (Borgloon)
Te midden van de velden ligt deze hoogstamboomgaard, omgeven door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek. Voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933.


ID: 301642 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Borgloon (Borgloon)
Deze kersenboomgaard bestaat uit een variatie van oude bomen en jongere aanplanten ertussen. De boomgaard wordt deels omzoomd door een meidoornhaag en heeft een toegangshek wat bijdraagt tot de ensemblewaarde. De boomgaard wordt voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van 1933.


ID: 301844 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Borgloon, Groot-Loon (Borgloon)
Deze boomgaarden gelegen in het noorden van Grootloon werden ook op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) afgebeeld, hoewel ze niet direct aansloten bij de bebouwing. Nog steeds zijn hier verschillende aaneengesloten boomgaarden. Er zijn veel nieuwe aanplanten, per perceel een fruitsoort, maar her en der staan nog bomen van oudere generaties boomgaarden. Een notenboomgaard in het midden van het geheel is nog vrijwel volledig en heeft een meidoornhaag. De overige hagen langs de landweg werden grotendeels vervangen door veldesdoornhagen. Op verschillende plaatsen zijn ijzeren hekken aanwezig.