Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

70 resultaten


ID: 51085 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met topiary van buxus

Soetestraat (Staden)
Gietijzeren wegkruis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, op vernieuwde bakstenen sokkel; beschilderde Christusfiguur (met aan de voet angelusbeeldje). Aan de voet van het kruis werd een buxus aangeplant die steeds bolvormig werd geschoren.


ID: 133376 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette buxussen in park

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een twee op stam gezette buxussen, die het tuinpad flankeren. Op het ogenblik van inventarisatie hadden deze een omtrek van respectievelijk 60 en 50 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 130983 | Landschappelijk element

Geschoren buxushaagjes kerkhof Wulveringem

Wulveringemstraat (Veurne)
Op sierlijke wijze zijn de paden op het kerkhof afgeboord met palm. Het is een zeer oud gebruik om paden in moestuinen en kerkhoven af te boorden met buxus. Het is om die reden dat buxus of palmboompje, ook dikwijls randpalm wordt genoemd.


ID: 132218 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshagen

Magis 2 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit het erf aan straatzijde af. Ook haagliguster en gewone buxus komen in de haag voor.


ID: 301575 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag

Nuroperveld 1 (Voeren)
De afsluitinghaag rond de woning bestaat ten zuiden van de hoogstamboomgaard uit een geschoren meidoornhaag. Aan de straatzijde sluit een geschoren buxushaag de tuin af.


ID: 131720 | Landschappelijk element

Geschoren buxus bij hoeve

Pontus 1 (Voeren)
Het palmboompje is in de vorm van een grote bol geschoren. De topiary vormt een beeldbepalend object in de omgeving. De rondbladige buxus (Buxus sempervirens 'Rotundifolia') en aanpalende langgestrekte hoeve vormen al geruime tijd een historische entiteit. De representatieve groeivorm wordt behouden door een regelmatig scheerbeheer.


ID: 132728 | Landschappelijk element

Bolvormig geschoren palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit bolvormig geschoren palmboompje is er één van.


ID: 132733 | Landschappelijk element

Op stam gezet palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit op stam gezette palmboompjes is er één van.


ID: 132649 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van buxus

Knutsegemstraat 70 (Zottegem)
Langs de Knutsegemstraat een goed bewaarde en zeldzame afsluitingshaag aangelegd met buxus.


ID: 134238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa en hoeve Pardon met park

Tien Bundersweg 6-8 (Zoutleeuw)
Rond 1860 lieten de erfgenamen van Jean Pardon, stadssecretaris van Tienen, een villa en een hoeve optrekken. Een verbouwing rond 1902 in opdracht van advocaat Paul Pardon bepaalt het huidige uitzicht van de villa. De oor­spronkelijke structuur van de moes- en lusttuin, een deel van de oorspronkelijke beplantingen en een belvedère bleven bewaard.